Hopp til innhold

Politiet ringes opp av sjåfører som blendes av disse lysene

Politiet fortviler over bilisters forvirrende og livsfarlige lysbruk. Etter det kraftige regnskyllet som har vært over store deler av landet de siste dagene, er det særlig én lyskombinasjon politiet får klager på.

Grøftelys

Kombinasjonen av tåkelys og nærlys gir en særlig blendende effekt mot våt asfalt.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

– Kombinasjonen av tåkelys og nærlys er direkte farlig. Særlig nå som asfalten er våt blir refleksjonen ekstra sterk for motgående bilister, sier operasjonsleder Vegard Vardal hos politiet i Nordland.

Den siste tiden har politiet fått særlig mange klager fra både bussjåfører og bilister som klager på at de ofte blendes av denne lyskombinasjonen.

– Det kan i verste fall føre til alvorlige ulykker, sier Vardal som tror mange er lite bevisst på lysbruken når de sitter bak rattet i vintermørket.

– Vi ser det hvert år. Etter en lang vår og sommer med mye dagslys er bilister blitt usikre på bruken av de ulike lysene når mørket kommer. Da er det mye tilfeldig lysbruk og folk har nok ikke alltid like god kontroll på hvilke lys de har på og hvilke som er av.

Kan bøtelegges med 2000 kroner

Slurver du med lysene kan det koste deg 2000 kroner i bot. Det gjelder også hvis du kjører rundt med kombinasjonen av tåkelys og nærlys.

– Å få en bot er én ting, noe annet er hvis det skjer en ulykke, sier Vardal som sier de i løpet av vinterhalvåret gjennomfører en rekke lyskontroller der de utskriver bøter til uvitende bilister.

– Mange kjører rundt med én lyskilde hele dagen eller setter på auto og regner med at det da går av seg selv. Det er derimot viktig å huske på at man må skifte lysinnstilling ut i fra skiftende lysforhold og miljø.

Folk har nok ikke alltid like god kontroll på hvilke lys de har på og hvilke som er av.

Innebygd teknologi i moderne bil

Vet du hva du trykker på? Politiet ser ofte bilister som kjører rundt med feil lysinnstillinger.

Foto: Njord Røv, NRK

– Frisk opp lysreglene

Han viser blant annet til rot med bruk av parklys, som er en annen versting blant bilister.

– Når du setter av barna på idrettsarrangement eller avslutninger er det veldig viktig å skifte til parklys. Hvis ikke er det ikke så lett å se om det plutselig løper en 8-åring foran bilen.

For mange er det gått noen år siden de tok førerkortet og Vardal oppfordrer folk til å ta en ekstra kikk på reglene for å friske opp minnet for når de ulike lysene skal brukes.

– Ikke minst bør de sette seg inn i det kjøretøyet de bruker og finne ut hvilke lyskilder de har tilgjengelig. Da slipper vi forhåpentligvis ulykker forårsaket av at sjåfører ikke oppdager hindringer i veibanen før det er for sent eller at andre på veien blir blendet.

Laster Twitter-innhold