Politiet om ulykkesstedet: – Alt har havnet i selve krateret

Kaldt vær og vanskelige forhold har skapt utfordringer for redningsmannskapene, men de er nå fremme ved havaristedet.

Havaristedet i Sverige

Dette bildet fra havaristedet tok SVT tidligere i dag. Bildet viser krateret hvor flyet skal ha styrtet.

Foto: Marja Påve/SVT

På stedet der postflyet har styrtet er det nærmere 30 minusgrader, men vindstille. Politiet i Norrbotten har nå avsluttet sitt arbeid på stedet, etter at mørket har kommet.

Innsatssjef David Ögren i det svenske politiet har vært på stedet og forteller at det meste tyder på at flyet har styrtet rett i bakken.

– Slutningen jeg kan dra er at flyet har kommet rett ned fra luften og slått rett i bakken. Jeg kan ikke se at de har berørt fjellet før de har gått i bakken. Det har trolig gått veldig fort, sier Ögren til NRK.

Rundt krateret ligger noen få deler fra det styrtede flyet og noe av posten som var med i lasten.

– Området rundt er ganske rent. Alt har havnet i selve krateret, sier Ögren.

Han forteller at krateret på ulykkesstedet er mellom fire og fem meter dypt og 30 til 40 meter i diameter.

Fortsetter arbeidet i morgen

Sivilt redningsmannskap, svensk redningstjeneste og politi har i dag vært der flyet styrtet, for å gjøre den første bedømmelsen av ulykkesstedet.

Så langt er det ikke gjort funn av flyets taleregistrator og ferdskriver.

– Vi kommer til å lete videre. Plassen er ganske liten, så har den svarte boksen klart seg har vi gode forhåpninger om å finne den.

I løpet av kvelden og morgentimene lørdag må også redningsledelsen avgjøre om det er nødvendig å fjerne drivstoff fra krateret, som har lekket fra flyet.

– Vi skal ta en avgjørelse sammen med redningslederen om drivstoffet fra flyet må pumpes opp fra krateret, eller om det går an å jobbe under rådende forhold. Jeg vil anslå at det er et sted mellom 100 og 200 liter drivstoff i krateret.

Kun fragmenter igjen

Postflyet var på vei fra Oslo lufthavn til Tromsø da det styrtet i natt, ti kilometer over den svenske grensa. Flyet er svensk, og de to personene som var om bord er trolig døde.

Det er kun små fragmenter igjen av postflyet, og havaristedet har en diameter på rundt 50 meter, melder det svenske sjøfartsverket.

Ingen overlevende

Før redningsmannskapene kom inn til området konkluderte redningsleder Anders Lennholm med at det ikke kunne være overlevende etter ulykken.

– Nei, det er ikke mulig. De om bord i det norske helikopteret som var først på stedet fortalte om et krater som var cirka 15 meter dypt og 20 meter bredt. Det var vrakdeler spredd rundt 50 meter omkring vrakstedet.

Flyet som styrtet var av typen Canada CRJ-200 og fraktet post fra Gardermoen til Tromsø da det sendte ut mayday-signal.