NRK Meny
Normal

Politiet om flystyrt: – Det er mange spørsmål vi ikke har svar på

Politiet vet lite om hva skjedde da et postfly på vei fra Oslo til Tromsø i natt styrtet i Nord-Sverige.

Et postfly på vei fra Oslo til Tromsø styrtet på svensk side natt til fredag. To personer var ombord i flyet. Svensk politi holdt en pressekonferanse i ettermiddag.

Svensk politi holdt i ettermiddag pressekonferanse om ulykken.

Politi og redningsmannskap nådde ikke frem til havaristedet før klokken 12 i formiddag. I morgentimene var det sterk vind og rundt 30 minusgrader i området.

Befaringen på ulykkesstedet ble avsluttet ved 14-tiden da mørket kom, uten at politiet eller andre hadde fått noen konkrete svar på hva som forårsaket ulykken eller hva som har skjedd med de to pilotene.

– Det er mange spørsmål rundt hendelsen vi fortsatt ikke har svar på, sa Patrik Ström fra det svenske politiet under en pressekonferanse i ettermiddag.

Store mengder drivstoff i krateret

Årsaken til at flyet styrtet er fortsatt uklart og ingen har så langt kunnet ta seg ned i krateret.

– Det finnes store mengder flybensin i krateret som vi jobber sammen med redningstjenesten for å håndtere. Det er ikke bra for miljøet og dyrelivet. Kommer det ut i ett vassdrag kan det komma ut i enda større. Vi forsøker å begynne arbeidet med å ta hånd om flybensinen i morgen, sa Patrik Ström fra det svenske politiet under pressekonferansen.

Ifølge SVT har politiet startet undersøkelser for å finne ut om det har skjedd brudd på luftfartsloven. Den svenske havarikommisjonen kommer også til å utrede ulykken.

Så langt er det ikke gjort funn av flyets taleregistrator og ferdskriver.

– Vi kommer til å lete videre. Plassen er ganske liten, så har den svarte boksen klart seg har vi gode forhåpninger om å finne den, sa innsatssjef David Ögren i det svenske politiet til NRK tidligere i dag.

Bilde fra havaristedet i Sverige

Dette bildet fra havaristedet tok SVT tidligere i dag. Bildet viser krateret hvor flyet skal ha styrtet.

Foto: Marja Påve/SVT

Kun fragmenter igjen

Postflyet var på vei fra Oslo lufthavn til Tromsø da det styrtet i natt, ti kilometer over den svenske grensa. Flyet er svensk, og de to personene som var om bord er trolig omkommet.

Det er kun små fragmenter igjen av postflyet, og havaristedet har en diameter på rundt 30 meter.

– Fra 33.000 fot har de styrtet i en hastighet på omtrent 9.000 fot i minuttet, sier flyredningsleder Anders Lännholm til Aftonbladet. Det tilsvarer over 160 kilometer i timen.

Ström sier politiet kommer med mer informasjon i morgen.