NRK Meny
Normal

– Feil å sette berusede mennesker på glattcella

Den nye politireformen kan føre til at overstadig berusede mennesker blir helsevesenets ansvar.

Bevæpna politi

Politiet kan få slippe overstadig berusede overnattingsgjester.

Foto: Terje Næss

Politireformen skal være klar til sommeren, og trer i kraft ved årsskiftet. I reformen legges det opp til mer ansvar på kommunene.

Regionleder i Salten politidistrikt, Arne Hammer, er blant dem som mener det er feil å sette berusede mennesker på glattcella.

– Vi tar ofte vare på folk som er overstadig beruset og ikke klarer å ta vare på seg selv. Vår mening er at disse sakene ikke er politisaker, sier Hammer.

arne hammer

Regionleder Arne Hammer i Salten politidistrikt er positiv til endring.

Foto: Ingrid Sakariassen

– Bør tas vare på av helsepersonell

Regionlederen sier han ser det er et ressursspørsmål, da kommunen må ha nok sengeplasser og personell. Hammer forteller at Bodø kommune har vært frempå og dialogen rundt saken er allerede i gang.

– Overstadige berusede mennesker bør slippe å våkne i en politiarrest, og bør tas vare på av helsepersonell i stedet, mener han.

For å få til en slik endring må politiet og kommunene ha et bedre samarbeid. Hammer sier et politiråd er nøkkelen for å etablere et nærmere samarbeid med alle kommunene.

– Vi har et godt samarbeid med kommunen her i Bodø, men vi skulle gjerne samarbeidet med alle kommunene, sier Hammer.

KS er positive

Regiondirektør i Kommunesektorens Organisasjon Nord-Norge (KS), Tom Mikalsen, sier de er positive til forslaget om at kommunene overtar en del av oppgavene politiet har i dag.

– Men det forutsetter at kommunene gis nødvendige ressurser til å løse oppgavene, sier Mikalsen.

Han avventer med å gå inn på hvordan problemet ville blitt løst, men han sier potensialet er stort for å endre praksisen når forslaget legges frem til våren.

– Det er for tidlig å svare på hvordan kommunene skal løse dette, men jeg mener kommunene har ressurser og gode evner til å påta seg nye oppgaver.

Laster Twitter-innhold

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold