Politiet frigir navn i drapssaken i Narvik

Det var den 21 år gamle ingeniørstudenten Martin Bjørge Liebraaten fra Jessheim som døde av knivskader i Narvik tirsdag.

Politiet har bevæpnet seg etter en ulykke der en bil krasjet i en fjellvegg i Narvik tirsdag ettermi

En mann i 20-årene er siktet for å ha knivstukket to jevnaldrende menn i Narvik tirsdag ettermiddag. En av dem døde av skadene, mens den andre ligger hardt skadd på sykehus.

Foto: FRITZ HANSEN / FREMOVER / NTB SCANPIX

Det er i samråd med 21-åringens pårørende at politiet i Narvik nå går ut med navn på den avdøde. Martin Bjørge Liebraaten var student ved Universitetet i Tromsø, campus Narvik.

Både hans pårørende og medstudenter tas nå hånd om av kriseteam og helsepersonell.

Liebraaten var personlig trener og har konkurrert i flere idretter, deriblant styrkeløft, bueskyting og amerikansk fotball.

Flere knivstikk

Avdøde er obdusert, og obduksjonen avdekket flere skader etter knivstikk.

23-åringen som er siktet i saken, hevder han stakk i selvforsvar. Han ble onsdag varetektsfengslet i fire uker. Han vel onsdag ettermiddag fraktet til Bodø fengsel, hvor han skal tilbringe de neste fire ukene.

Den siktede har forklart at han hentet Liebraaten og en 20-åring i Ballangen i Ofoten tirsdag ettermiddag før de kjørte sammen mot Narvik. Bilen trillet i lav fart inn i en fjellvegg i 17.30-tiden. I bilen ble Liebraaten funnet død og 20-åringen hardt skadd.

23-åringen har ifølge sin forsvarer forklart at det oppsto en krangel i bilen etter at han ble krevd for penger han ikke kunne gjøre opp for. Han hevder knivstikkingen skjedde i affekt.

Politiet har registrert at siktedes forsvarer har gitt uttalelse til media der han fokuserer på bakgrunnen for hendelsen.

– Politiet ønsker ikke å kommentere disse uttalelsene. Politiets etterforskning vil ha fokus på å avdekke hendelsesforløp og årsak, sier etterforskningsleder Jostein Kroken ved Narvik politistasjon i en pressemelding.

Tilstanden stabil

20-åringen fra Harstad er utenfor livsfare og ble avhørt av politiet onsdag. Han er fortsatt innlagt på sykehus i Narvik. Tilstanden er stabil, ifølge politiet.

– Pårørende til den avdøde ivaretas nå av helsetjeneste i sitt nærmiljø. Medstudenter til avdøde ivaretas av ledelsen ved universitetet i Narvik i samarbeid med kriseteamet i Narvik. Også den skadde mannens pårørende ivaretas av kriseteam i Narvik, sier Kroken.

– Skjønte det ikke var en ulykke

Hans Gundersen

Hans Gundersen, som var på Skjombrua på drapskvelden, sier til NRK at lokalbefolkningen er preget av det som skjedde.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Hans Gundersen, som var på Skjombrua på drapskvelden, sier til NRK at lokalbefolkningen er preget av det som skjedde.

– Det er trist, ikke minst for de pårørende. Dette er et lite sted hvor alle kjenner alle. Vi blir påvirket av det, ikke minst oss som sto i køen og begynte å forstå at dette ikke var en trafikkulykke.

Gundersen hadde vært i Narvik, og var på vei hjem over Skjombrua ble han møtt av utrykningsbiler og ambulansehelikopter.

– Allerede i Håvik-området ble jeg forbikjørt av flere politibiler, ambulanser og brannbiler under utrykning. Da jeg kom til brua sto det allerede flere biler i kø med nødblink på. Ambulansefolk og politiet løp til og fra, og det kom et ambulansehelikopter.

Kø på Skjombrua, Narvik

I en av disse bilene på Skjombrua satt Hans Gundersen i kø. Han trodde lenge det dreide seg om en trafikkulykke.

Foto: Statens vegvesen

Da de opplyste på radioen at det dreide seg om en trafikkulykke, slo han seg til ro med det.

Men så det skjedde det noe uvanlig.

– Det kom en større politibil med bevæpnet politi. De løp inn i skogen med lykter, og da skjønte jeg at dette måtte være mer enn en trafikkulykke. Det var en politiaksjon på gang.