NRK Meny
Normal

Politiet frigir navn i drapssaken i Narvik

Det var den 21 år gamle ingeniørstudenten Martin Bjørge Liebraaten fra Jessheim som døde av knivskader i Narvik tirsdag.

Politiet har bevæpnet seg etter en ulykke der en bil krasjet i en fjellvegg i Narvik tirsdag ettermi

En mann i 20-årene er siktet for å ha knivstukket to jevnaldrende menn i Narvik tirsdag ettermiddag. En av dem døde av skadene, mens den andre ligger hardt skadd på sykehus.

Foto: FRITZ HANSEN / FREMOVER / NTB SCANPIX

Det er i samråd med 21-åringens pårørende at politiet i Narvik nå går ut med navn på den avdøde. Martin Bjørge Liebraaten var student ved Universitetet i Tromsø, campus Narvik.

Både hans pårørende og medstudenter tas nå hånd om av kriseteam og helsepersonell.

Liebraaten var personlig trener og har konkurrert i flere idretter, deriblant styrkeløft, bueskyting og amerikansk fotball.

Flere knivstikk

Avdøde er obdusert, og obduksjonen avdekket flere skader etter knivstikk.

23-åringen som er siktet i saken, hevder han stakk i selvforsvar. Han ble onsdag varetektsfengslet i fire uker. Han vel onsdag ettermiddag fraktet til Bodø fengsel, hvor han skal tilbringe de neste fire ukene.

Den siktede har forklart at han hentet Liebraaten og en 20-åring i Ballangen i Ofoten tirsdag ettermiddag før de kjørte sammen mot Narvik. Bilen trillet i lav fart inn i en fjellvegg i 17.30-tiden. I bilen ble Liebraaten funnet død og 20-åringen hardt skadd.

23-åringen har ifølge sin forsvarer forklart at det oppsto en krangel i bilen etter at han ble krevd for penger han ikke kunne gjøre opp for. Han hevder knivstikkingen skjedde i affekt.

Politiet har registrert at siktedes forsvarer har gitt uttalelse til media der han fokuserer på bakgrunnen for hendelsen.

– Politiet ønsker ikke å kommentere disse uttalelsene. Politiets etterforskning vil ha fokus på å avdekke hendelsesforløp og årsak, sier etterforskningsleder Jostein Kroken ved Narvik politistasjon i en pressemelding.

Tilstanden stabil

20-åringen fra Harstad er utenfor livsfare og ble avhørt av politiet onsdag. Han er fortsatt innlagt på sykehus i Narvik. Tilstanden er stabil, ifølge politiet.

– Pårørende til den avdøde ivaretas nå av helsetjeneste i sitt nærmiljø. Medstudenter til avdøde ivaretas av ledelsen ved universitetet i Narvik i samarbeid med kriseteamet i Narvik. Også den skadde mannens pårørende ivaretas av kriseteam i Narvik, sier Kroken.

– Skjønte det ikke var en ulykke

Hans Gundersen

Hans Gundersen, som var på Skjombrua på drapskvelden, sier til NRK at lokalbefolkningen er preget av det som skjedde.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Hans Gundersen, som var på Skjombrua på drapskvelden, sier til NRK at lokalbefolkningen er preget av det som skjedde.

– Det er trist, ikke minst for de pårørende. Dette er et lite sted hvor alle kjenner alle. Vi blir påvirket av det, ikke minst oss som sto i køen og begynte å forstå at dette ikke var en trafikkulykke.

Gundersen hadde vært i Narvik, og var på vei hjem over Skjombrua ble han møtt av utrykningsbiler og ambulansehelikopter.

– Allerede i Håvik-området ble jeg forbikjørt av flere politibiler, ambulanser og brannbiler under utrykning. Da jeg kom til brua sto det allerede flere biler i kø med nødblink på. Ambulansefolk og politiet løp til og fra, og det kom et ambulansehelikopter.

Kø på Skjombrua, Narvik

I en av disse bilene på Skjombrua satt Hans Gundersen i kø. Han trodde lenge det dreide seg om en trafikkulykke.

Foto: Statens vegvesen

Da de opplyste på radioen at det dreide seg om en trafikkulykke, slo han seg til ro med det.

Men så det skjedde det noe uvanlig.

– Det kom en større politibil med bevæpnet politi. De løp inn i skogen med lykter, og da skjønte jeg at dette måtte være mer enn en trafikkulykke. Det var en politiaksjon på gang.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.