De siste årene har det vært ei rekordøkning av eksport til Polen, bare i januar ble det eksportert 220 tonn.
Billig videreforedling
Det er ikke for å spise fisken selv at polakkene nå kjøper ferskfisk fra Norge. Skreien fileteres og sende ut på markedet i Europa. I konkurranse med fisk som er bearbeidet i Norge.
– Polske arbeidere videreforedler norsk råstoff billigere i Polen enn det vi gjør her hjemme i Norge. Så da blir vi utkonkurrert, sier bransjesjef Ove Johansen i Norges sjømatråd.
- Les:
Voldsom økning
Eksporten av fersk fisk fra Norge øker. Dårlige økonomi i landene som før tok i mot mye saltfisk, Portugal og Spania, gjør at mer fisk må sendes fersk ut av landet.
Bare til Polen er mengden ferskfisk som eksporteres doblet fra 2012, til 2013.
– Tidligere kjøpte polakkene mye frossen torsk, men de siste årene har de hatt mer fokus på fersk fisk. Det har rett og slett vært en voldsom økning på fersk torsk til Polen, sier Johansen.
- Les:
- Les:
Skjærer billigere filet
Og det er ikke uten problemer at mye av fisken sendes ut av landet ubearbeidet. I Polen står atskillig billigere arbeidskraft enn her hjemme klar til å skjære filet.
– Det er klart at de som skjærer filet her hjemme for det europeiske markedet møter nå hardere konkurranse.
Overskuddsfisk til Polen
En som har merket at de gamle saltfisk markedene ikke har så mye penger å kjøpe for er Gunnar Jarl Klo ved Gunnar Klo på Myre. Her satser de på å tjene penger på fersk fisk eksport. Også til Polen.
– Det er et betydelig kvantum fersk fisk som går ut hver dag. For vår bedrift er det omlag halvparten av kvantumet som går til konsum. Videre går overskuddsfisk til Polen for bearbeidelse og filetering og til salting i Portugal.
Bedre tollfrie kvoter er av stor betydning for å kunne bearbeide råstoffet i Norge. Nærings- og fiskeridepartementet sier i en kommentar at i de nylig startede forhandlingene med EØS stiller Norge krav om forbedret markedsadgang for fisk.