Hopp til innhold

Polarbrødfabrikk brant ned – kan gi tomme butikkhyller i Norge

Bare rykende brannruinene er igjen etter at Polarbrøds fabrikk i Älvsbyn i Norrbotten gikk opp i flammer natt til mandag. Nå frykter den norske importøren tomme butikkhyller.

Brann i Polarbröds fabrikk i Älvsbyn. Polarbröds fabrik i Älvsbyn har totalförstörts i en brand. Boende i närheten uppmanas hålla sig inomhus då det finns risk för gasutsläpp.

BRANT NED: Polarbröds fabrikk i Älvsbyn i Norrbotten er totalskadd etter storbrannen som startet søndag. Tirsdag morgen brenner det fortsatt i fabrikken, men brannvesenet har kontroll.

Foto: Jens Ökvist / TT

Tirsdag morgen ryker det fortsatt fra den nedbrente polarbrødfabrikken i Norrbotten.

Brannen startet ved et samlebånd og spredte seg deretter til taket. Ifølge opplysninger begynte det med en brødklump som tok fyr inne i en ovn.

Alle skoler og fritidsaktiviteter i sentrale deler av Älvsbyn holdt stengt mandag, men i dag gjenopptas alle kommunale tjenester, opplyser kommunen.

Med sine 270 ansatte er Polarbröd er kommunens største arbeidsgiver, og selskapet har nylig investert 150 millioner i en ny produksjonslinje.

Den skulle etter planen innvies mandag.

Edvin Lundberg sto bare ti meter unna ovnen der brannen startet, og forteller til SVT at alt gikk veldig fort.

Brann i Polarbrød-fabrikken i Sverige

Ingen ble skadd i brannen, men mandag lå det kraftig røyk over tettstedet, og alle i nærheten ble bedt om å holde seg innendørs og stenge vinduer, dører og ventilasjon.

Foto: Redningstjenesten Piteå- Älvsbyn

– Vi fikk beskjed om at det brant, og at vi måtte evakuere bygningen raskt.

Nå frykter han at kommer til å miste jobben.

– Men det er mange som har det verre enn meg. Som har jobbet på Polar mye lenger enn meg, og som har barn å forsørge. Jeg er bare vikar, sier han til SVT.

Hans Häggqvist har jobbet på Polarbrødfabrikken i mer enn 30 år.

– Jeg savner ord. Alt er ødelagt, sier han til SVT.

Hamstringen i gang

Hvordan brannen vil påvirke produksjonen av det populære brødet er ikke klart.

Polarbröd har også en fabrikk i Bredbyn i Örnsköldsvik, men produksjonen styres fra Älvsbyn.

Brann polarbrødfabrikken i Älvsbyn i Norrbotten

Brannen i Polarbrøds fabrikk i Älvsbyn brøt ut sent søndag kveld. Mandag var bygningen helt ødelagt.

Foto: Rädningstjänsten Piteå

Brannen har fått folk i den svenske regionen Norrbotten til å haste til matbutikkene for å kjøpe brød. På ICA Kvantum i Piteå var hyllene tomme for Polarbröds produkter mandag kveld, ifølge lokale medier.

I Norge er det selskapet Findal & Krogh som importerer polarbrød fra Sverige. Hvert år hetner de mer 50.000 paller med polarbrød. Det betyr en omsetning på godt over 200 millioner kroner i året.

Leveringen av polarbrød til Norge vil bli påvirket av brannen.

– Brødene som går til Norge er i all hovedsak fra fabrikken som nå har brent ned, sier daglig leder Jarle Findal til Børsen.

Findal & Krogh jobber på spreng med å løse situasjonen som potensielt kan medføre tomme butikkhyller.

– Vi er ikke tomme i morgen. Det tar nok noen uker før butikkhyllene er tomme, men foreløpig er svært mye usikkert når det gjelder levering, sier Findal til Børsen.

Den svenske polarbrødprodusenten har bakt brød i fem generasjoner. Brødene blir bakt med energi fra egen vindkraft.

I 2014 investerte Polarbrød i fire vindkraftverk i Dalarna som forsyner bakeriene med fornybar energi.

Skal bygges opp igjen

På en pressekonferanse mandag ettermiddag opplyser konsernsjef Anders E. Johansson at fabrikken skal bygges opp igjen.

Konsernsjefen vil ikke kommentere hvordan en deigklump kunne starte en storbrann i fabrikken. Ifølge fabrikkledelsen har fabrikken en god brannberedskap.

– Vi har et godkjent brannvern og alle rutiner er fulgt. Omstendighetene rundt brannen skal nå etterforskes for å finne ut hva som gikk galt, sier fabrikksjef Lilian Nilsson til SVT.

På pressekonferansen fortalte konsernsjefen Anders E Johansson at produksjonen vil bli flyttet til andre lokaliteter for å unngå ytterligere tap.