Hopp til innhold

– Kommuner velger bort de ressurssvake flyktningene

23 år gamle Yusuf Adam Ali har fått opphold, men bor fortsatt på mottak. – Når kommunene har mulighet til å velge hvilke flyktninger de vil bosette, tas de ressurssterke med utdanning, mener mottaksleder.

Yusuf Adam Ali

HAR OPPHOLD, MÅ BO PÅ MOTTAK: Yusuf Adam Ali er blant nær 3500 personer i Norge som fortsatt bor på mottak, til tross for at de har fått oppholdstillatelse.

Foto: Kari Skeie/NRK

I dag finnes det nær 3500 personer i Norge som fortsatt bor på mottak, til tross for at de har fått opphold i Norge.

Årsaken er at de enda ikke har fått tildelt en kommune de kan bosette seg i.

– I dag er systemet slik at kommunene selv kan plukke ut hvilke flyktninger de vil bosette. Da velger de dem som har utdanning og er ressurssterke, mener mottaksleder ved Tverlandet Mottak, Are Skanke Andreassen.

Venter i over ett år

En av dem som venter på å bli bosatt i en kommune, er 23 år gamle Yusuf Adam Ali fra Somalia. Han fikk opphold tidligere i år, men er fortsatt ikke blitt tilbudt en kommune å starte livet sitt i.

– Jeg har ventet ganske lenge. Det er kjedelig, for vi kan ikke gjøre noe. Det eneste vi gjør er å vente, vente og vente.

Andre ved samme mottak har ventet i over ett år på å få komme til en kommune.

Are Skanke Andreassen

MENER KOMMUNENE ER SELEKTIVE: Mottaksleder Are Skanke Andreassen huser flere flyktninger og astlsøkere som har fått opphold, men som ikke har fått tilbud om en kommune å bo i.

Foto: Kari Skeie/NRK

Flere får opphold

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) ønsker at norske kommuner nå tar imot 2000 flere flyktninger i løpet av året.

Årsaken er at flere asylsøkere som kommer til Norge har et reelt beskyttelsesbehov, samtidig som UDI behandler sakene raskere.

Antallet asylsøkere og flyktninger som får opphold øker stadig.

Det kan bety hardere konkurranse om å få tilbud om å bosette seg i en kommune.

– Jeg vet ikke om jeg skal si at kommunene diskriminerer eller er selektive, men de gjør i hvert fall det som er lettest for dem, sier mottaksleder Andreassen.

Audun Kvale, leder ved fylktningekontoret i Bodø

KAN IKKE TA I MOT ALLE: Leder ved flyktningekontoret i Bodø, Audun Kvale sier det er en umulig oppgave å ta i mot alle.

Foto: Kari Skeie/NRK

– Kan ikke bosette alle

Bodø kommune er blant dem som i år har vedtatt å ta i mot 70 flyktninger. De får selv velge ut hvem de blir.

– I utgangspunktet ønsker vi å ta i mot alle som vi blir bedt om å bosette, men det er ikke alltid vi klarer det. Som oftest bunner det i at vi ikke har nok boliger, sier Audun Kvale, leder for flyktningekontoret i Bodø.

Kommunen har i år blitt bedt om å bosette flere, men sier de ikke har mulighet.

– Vi kan heller ikke bosette alle ressurssvake. Det må være en balanse, sier han.

– Må komme seg ut av mottakene

I følge Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) er det viktig at personer som har fått opphold, ikke blir sittende på mottak.

– De har etter en grundig vurdering fått oppholdstillatelse i Norge. Disse menneskene må komme seg ut av mottakene snarest mulig, sier regiondirektør Dulo Dizdarevic.

Han mener at samfunnet taper tid til integrering når flyktninger med opphold ikke får starte livet sitt i en kommune.

– Det haster med kvalifisering og integrering. Hver eneste dag de tilbringer i statlig mottak, betyr en dag mindre med kvalifisering og integrering, sier Dizdarevic.

  • SE TV-REPORTASJEN HER:
From InfoDispatcher.SingleFileImporter

VELGES-BORT-120912-NO-180949-SI