Hopp til innhold

Plukk en bjørnebæsj og få 1000 kr

Ser du en slik ruke i naturen, bør du ikke snu deg i vemmelse. Den kan nemlig være gull verdt.

Bjørnebæsj

VIL SELGE SOM HAKKA MØKK?: Det er altså en slik klump du skal se etter. Er du med, bidrar du til den nasjonale overvåkingen av bjørn.

Foto: Øystein Økter / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Rovviltnemnda og Fylkesmannen i Nordland ønsker hjelp til å overvåke bjørn. Nå oppfordrer de elgjegere og andre som er ute i skog og mark om å samle inn ekskrementer og hår fra bjørn. Materialet skal benyttes til å kartlegge bjørnens ferdsel og utbredelse.


Og belønningen?

– Dusøren er på tusen kroner, lover Øyvind Skogstad hos Fylkesmannen i Nordland.

Og ikke nok med det:

Det utbetales én dusør per ruke.

DNA-sjekkes

Men det nytter ikke å prøve å lure myndighetene:

– Før dusøren kan utbetales må den innsamlede prøven testes DNA-sjekke slik at vi er sikre på at det er bjørneavføring, sier Skogstad.

DNA-analyser har siden 2005 vært en viktig del av bestandsovervåkningen på bjørn. Målet er å få informasjon og kunnskap om geografisk utbredelse og bestandsstørrelse. Totalt for årene 2006-2009 er 11 ulike hannbjørner blitt påvist i Nordland ved hjelp av DNA-analyse. I 2009 ble to nye, tidligere ikke kjente bjørner registrert i Nordland. To andre bjørner ble også registrert, men disse var kjent fra før.

Skandinavisk bjørneprosjekt

Innsamlede bjørneekskrementer vil også bli benyttet i det Skandinaviske bjørneprosjektet.

– Dette er et forskningsprosjekt i regi av Viltskadesenteret i Sverige og Universitet for miljø- og biovitenskap (UMB). Prosjektet har bjørnens predasjon som tema. Hovedmålet er å se på hvor mye rein, og da spesielt kalv, som bjørnen tar i kalvingsområdene, sier Skogstad.

Metoden som utprøves for å undersøke dette innebærer blant annet å undersøke hva bjørneekskrementene inneholder.

– Hvor stor del av næringsinntaket til bjørnen som består av klauvdyr skal også undersøkes. Prosjektet kombinere DNA-analyser med GPS- merkede bjørner, sier han.

Les mer om bjørnprosjektet på Fylkesmannens hjemmeside

Bjørn fra Nordland

Elgjegere og andre som ferdes i skog og mark oppfordres til å samle inn ekskrementer og hår fra bjørn. Denne karen ble fotografert i Susendal i fjor sommer.

Foto: Einar O. Båfjelldal