NRK Meny
Normal

Pleiere suspendert etter fylletur med pasient

Pleiere skjenket seg selv og pasient på flytur fra Evenes. Nå er de suspenderte av kommunen.

Fra Harstad/Narvik lufthavn, Evenes

HER STARTET TUREN: Fra Harstad/Narvik lufthavn dro pleierne med den psykisk utviklingshemmede pasienten til Mallorca.

Foto: Avinor

Det var i begynnelsen av juni at to kvinnelige pleiere fra Bø kommune var på ferietur sammen med en psykisk utviklingshemmet person.

På flyturen fra Evenes til Mallorca skal de to pleierne ha oppført seg svært dårlig.

Ifølge Bladet Vesterålen skal medpassasjerer ha reagert sterkt på høy glassføring på flyturen. Pleierne skal ha drukket svært mye og vært høylytte og bråkete.

Skjenket pasienten

Pleierne skal ha gitt flere glass med vin til den pleietrengende som de skulle ha passet på. Medpassasjer Geir Rishaug forteller at damene oppførte seg dårlig.

– Hun trakasserte medpassasjerer som hadde mindreårige barn, brukte ukvemsord og nektet å roe seg ned og ta på setebelte etter anmodning fra besetningen. Flere av passasjerene ble svært opprørte, og ville ta kontakt med arbeidsgiveren deres snarest, forteller Rishaug til Bladet Vesterålen.

Mari Gjertsen, også passasjer på flyet, bekrefter historien.

– Jeg har ikke sett maken, sier hun.

Suspenderte

Torsdag bekrefter kommunen at det er tatt ut personalsak mot de to pleierne.

– Det kommunen har fått bekreftet, er at det som har stått i media er korrekt. Og ut over dette så vet vi ikke noe mer. Vi ser så alvorlig på denne saken, at de to det gjelder er suspenderte, og er ikke i tjeneste lengre, sier helse og omsorgssjef i Bø kommune, Jim Gundersen til NRK.

– Hvorfor har dere opprettet personalsak?

– Vi ønsker å være 100 prosent sikker på hva som har skjedd. Vi er nødt til å være sikre på at de ansatte får det personvernet de skal ha. Vi ønsker å være sikre på at vi gir et signal til omverdenen.

Kommunen sier til NRK at de ønsket å gå ut med saken, for å unngå at andre skulle bli mistenkeliggjorte.

– Vi har fått henvendelser fra ansatte i andre kommuner, som føler at de blir mistenkte. Vi har ønsket å gi en beskjed til omverdenen om at saken dreier seg om ansatte i Bø kommune, slik at vi unngår spekulasjoner om dette har foregått med ansatte i andre kommuner.

– Vi ønsker også å gi et signal til pårørende til potensielle brukere at dette er en hendelse som har skjedd i vår kommune, også det for å unngå spekulasjoner andre steder, sier Gundersen til NRK.

Følger med

Det er reiseselskapet Ving som opererte denne turen. Tonje Fossum i Ving sier at de ikke har fått bekymringsmelding fra andre vedrørende denne hendelsen.

– På generelt grunnlag er det slik at dersom vi får bekymringsmeldinger ved reisemålene våre, så følger vi ekstra med, og blant annet besøker vi dem det gjelder på hotellrommet for å se at alt står bra til. Ofte hjelper det at vi er synlige, sier Fossum til Bladet Vesterålen.