Pingvinkoloni inntar Parken

Neste uke blir Rensåsparken i Bodø invadert av 600 pingviner. Og det er lov å ta dem med seg hjem.

Neida, det er ikke levende pingviner som inntar festivalområdet i Bodø, men papirfugler som er brettet i såkalt origamiteknikk.

I hele helga har bodøfolk vært innom workshoppen ved Nordland kultursenter for å være med på brettedugnad. Hele 600 små og store pingviner skal ut i Rensåsparken under Parkenfestivalen neste helg – og da må det brettes.

– Du må gjerne ta med deg en av pingvinene hjem Men vent helst til etter siste konsert på lørdag, sier Kjersti Solberg Hansen i ParkART.

Kunstner fra Japan

Festivalkunstner Coco Sato i Stabburet på Nordland Kultursenter

Installasjonskunstner Coco Sato jobber med origami i varierte former, og er i Bodø med sin kombinasjon av vakre, storskala skulpturer og fengende papir-brette-performancer.

Foto: Kjersti Solberg Monsen

Det er en av årets festivalkunstnere, den japanske origamikunstneren Coco Sato som står bak pingvininstallasjonen i brettet papir. I tillegg skal parken pyntes med fargerike filtblomster. Tidligere har hun gjort en liknende installasjon i den engelske byen Brighton.

– Onsdag skal pingvinene settes ut i Parken, sier Solberg Hansen, og beroliger med at pingvinene er laget i et papir som tåler både regn og bodøvind.

– De skal festes i jorda med spisepinner, så vi regner med at de står for en støyt, sier hun til NRK.no.

Lekende lett

ParkART har siden 2007 beriket Parkenfestivalen med sine kunstneriske innslag, og årets festivalkuntnere er norske Morten Andersen og japanske Coco Sato.

En av dem som var med på brettedugnaden er ni år gamle Jørgen fra Bodø, som hadde tatt turen til Nordland Kultursenter sammen med bestefar.

– Jeg er vant til brette papirfly, så dette gikk bare greit, sier han.

– Dra hjem med en pingvin

Festivalkunstner Coco Sato fra Japan

600 papirpingviner er klar for Rensåsparken.

Hvilken skjebne som møter pingvinene er en del av kunstprosjektet.

– Folk må gjerne ta med seg kunstverkene med seg hjem, men vi håper de venter til siste band er gått av scenen i Rensåsparken lørdag kveld, sier Solberg Hansen.

Pingvinene er i tre størrelser, den høyeste på nesten en meter.

– De er utrolig fine. Nå skal det bli artig å se hvordan publikum vil ta imot dem, sier Grete Elvenes i ParkART til NRK.no.