Hopp til innhold

Per Sandberg inn i løvens hule

Da Per Sandberg skulle avholde folkemøte på Melbu i kveld, ble han møtt av et fakkeltog bestående av flere hundre personer. Stort engasjement til tross – fiskeriministeren holder fast ved forslaget sitt.

Per Sandberg
Foto: Andreas Trygstad / NRK

– Jeg skjønner godt at folk er bekymret. Derfor ønsker jeg å møte folket og næringa, slik at de kan få svar på spørsmålene sine.

Per Sandberg

Fiskeriminister Per Sandberg ønsket å diskutere og informere om pliktsystemet og inviterte til folkemøte på Melbu onsdag kveld.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) er i Melbu i Vesterålen for å fortelle om hvordan landsdelen vil tjene på at pliktsystemet skrotes. Det kan bety at trålerne ikke lenger trenger å levere fangsten til anleggene på land.

Sandberg har foreslått at trålerne ikke lenger skal ha plikt til å tilby fisk til landanlegg – mot en avkorting på 20 prosent. Forslaget er møtt med raseri og påstander om at kystsamfunn blir avspist med småpenger hos motstanderne.

– At vi er politisk uenig om sak, er greit. Men skal vi være uenig må man vite hva man er uenig om. Folkemøtet bidrar til at vi får alle fakta på bordet, sier Sandberg til NRK. Han gjennomfører flere slike møter langs kysten.

Ble møtt med fakkeltog

Folkemøtet med fiskeriministeren startet klokka 18.30 i aulaen på Melbu skole. I forkant av møtet var det et fakkeltog fra fergeleiet og opp til skolen.

Over 400 hadde møtt opp for å vise sin støtte for den lokale fabrikken på Melbu, som lokalbefolkningen frykter vil legges ned om Sandberg får det som han vil.

Fakkeltog

Mange deltok i tog onsdag kveld.

Foto: Andreas Trygstad / NRK

Det store oppmøtet mener arrangør Roald Mathisen vitner om engasjementet rundt saken. Mange er bekymret for framtiden og for filetfabrikken med rundt 100 ansatte lokalt.

– Hvis pliktene blir avviklet er det kroken på døra for en hjørnesteinsbedrift. Fisken eies av folket og skal forvaltes av folket. Vi er ikke interessert i at «fiskeribaroner» får berike seg på dette.

1,7 prosent av fisk leveres

Per Sandberg argumenterer for at pliktsystemet i dag har brutt helt sammen. Bare 1,7 prosent av fisken som er underlagt systemet, blir levert til anlegg. Det er avgjørende å få en ny og moderne ordning på plass.

– Industrien har ikke behov for den fisken som tilbys. Man greier ikke skape nye arbeidsplasser i dag gjennom gamle metoder og et utdatert pliktsystem, sier han.

Bjarne Kristiansen, konserntillitsvalgt for Lerøy Norway Seafood, er på sin side ikke helt enig i at systemet ikke fungerer, og mener pliktene har hindret nedleggelse tidligere. Men noen tro på at ministeren tar til seg meningene fra folkemøtet i kveld, det har han ikke.

– Det er uansett viktig at han får vite hvor landet ligger, sier Kristiansen.

Uenig i kritikken

– Har folkets synspunkter i kveld noen reell innvirkning på prosessen, Per Sandberg?

– Nå ligger saken til behandling hos Stortinget, hvilke justeringer de foretar der kan ikke jeg blande meg inn i, sier Sandberg.

Som opplever at mye av kritikken skyldes måten debatten har blitt ført på.

– Man snakker om å rane kysten og sende alt sørover og så videre. At jeg tar råstoff fra kysten og gir til trål. Det stemmer ikke. Jeg er den første fiskeriministeren som tar råstoff fra trålflåten og gir til kystflåten.

400 fremmøtte på folkemøte på Melbu

Fullsatt sal da Sandberg talte på Melbu i kveld.

Foto: Andreas Trygstad / NRK