Per Jonny ble evakuert da snøoverbygget tok fyr: – Det var svart røyk over hele området

Brannvesenet har nå kontroll på brannen som oppstod i et snøoverbygg på Ofotbanen på Bjørnfjell. Det kan ta en uke før jernbanen åpnes igjen, opplyser utrykningsleder, Torgeir Trældal fra Ofoten Brann.

Flere evakuert etter brann og eksplosjoner i tunnel på Ofotbanen ved Bjørnfjell

Det spredte seg mye røyk i området, hvor snøoverbygget stod i full brann.

– Vi så røyk, og det hender jo at hytteeiere brenner ting, men her kom det veldig mye røyk. Den svarte røyken la seg over hele området.

Det sier Per Jonny Sjøstrand, som befant seg på hytta si på Bjørnfjell da snøoverbygget på snøoverbygget begynte å brenne.

– Jeg kastet meg på sykkelen, og syklet bort der røyken kom fra. Jeg så ingenting annet enn masse svart røyk. Så kom det noen folk mot meg, som informerte meg om at snøoverbygget over togskinnene hadde tatt fyr.

Han forteller videre at vinden snudde og røyken begynte å bevege seg mot hytta hans, da tok det ikke lang tid før politiet stod på døra og evakuerte.

Trevirket er innsatt med kreosot, noe som medfører at røyken er giftig. Gass flasker som var inne i snøoverbygget, har ført til flere mindre eksplosjoner, og skapte vansker for brannvesenet.

Det var tidligere i dag at snøoverbygget på en 400 meter lang tunnel, på Ofotbanen tok fyr, jernbanen er fortsatt stengt. E10 var også en periode stengt, men veien er nå åpnet.

Politiet opplyste på Twitter klokken 18.08 at sperringene nå oppheves, og at evakuerte kan vende tilbake til hyttene sine. Folk oppfordres allikevel til å holde vinduer lukket, dersom det fortsatt er røyk i området.

Bjørnfjell brann

Brannvesenet har kontroll på flammene, men snøoverbygget er totalskadd.

Foto: Nils Mehren / NRK

– En hytte har brent opp i flammene

Utrykningsleder i Ofoten brann, Torgeir Trældal, forteller at en hytte har gått opp i flammer etter brannen.

Nedbrent hytte på Bjørnfjell

Kun peisen står igjen etter at hytta brant ned.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Folk ble evakuert og E10 ble stengt fordi vi trodde det var acetylen i gassflaskene. Men det viste seg at dette ikke var tilfelle, og da ble E10 åpnet igjen.

Han forteller videre at situasjonen er under kontroll, men folk kan ikke returnere til hyttene enda, ettersom det er kreosot i røyken, noe som er giftig.

– Vi vet ikke grunnen til brannen enda, men vi vet at det gikk et tog forbi kort tid før, uten at det var en brann, så det må ha skjedd rimelig fort. Det er mye arbeid som må gjøres, så vi blir nok å jobbe her utover natta.

Trældal har snakket med noen på stedet som har ansvaret for jernbanen, og de håpte at jernbanen kunne være klar innen en uke.

Hytte som har brent ned på Bjørnfjell

Øverst til høyre på bildet, kan du se restene av hytta som brant ned. Kun peisen står igjen.

Foto: Nils Mehren / NRK

Skal få hjelp av havarikommisjonen

Da NRK var i kontakt med Stein-Hugo Steffensen, som er fungerende områdedirektør i Bane Nor, var han på vei til Narvik for å bistå i hendelsen. Han har fått oppdraget som kriseleder.

– Det er alltid beklagelig når noe sånt som dette skjer. Foreløpig får vi følge brannvesen og politi sine anvisninger og vi må mest sannsynlig ha inn havarikommisjonen.

Videre forteller Steffensen at området vil være evakuert til brannvesen har kontroll på gassen og flammene.

– Brannstedet ligger rundt tre kilometer fra svenskegrensen, og vi håper at vi kan starte opp oppbyggingsarbeidet så snart området er klarert, sier kriselederen.

Laster kart, vennligst vent...

Området hvor snøoverbygget ligger er rundt tre kilometer fra svenskegrensen.