Pensjonistforbundet: – Dette er diskriminering av eldre

En ny app skal gjøre det enklere og billigere for busspassasjerer i Bodø å kjøpe billett. Men det gjelder ikke eldre med kontanter.

Buss

Fylkesråd for samferdsel i Nordland (SV) Willfred Nordlund møter kritikk i lanseringen av den nye mobilappen og ombordtillegg.

Foto: Sigurd Steinum / Kåre Riibe Ramskjell

– Det er hårreisende, trasig og helt jævlig for å si det mildt, sier lederen for pensjonistforbundet i Nordland, Ingvald Sørensen.

Nordland fylkeskommune lanserte i starten av oktober sin nye app for billettkjøp for buss i Bodø. Men fra og med mandag innføres det ombordtillegg på bussene dersom man heller ønsker å betale med bankkort eller kontant.

Sørensen er tydelig skuffet over fylkeskommunens valg om å øke prisen. Seks kroner ekstra må de eldre betale for en enkel honnørbillett dersom de ikke har verdikort eller smarttelefon med mobilapp.

Skeptisk

En enkeltbillett for én sone i Bodø koster, med ombordtillegg, nå 27 kroner. Diskriminering av eldre mener organisasjonssekretær i Pensjonistforbundet, Rune Bugge Persson.

STØTTER

Organisasjonsekretær i Pensjonistforbundet, Rune Bugge Persson.

Foto: PRESSEFOTO/PENSJONISTFORENINGEN

– Det er ren diskriminering av eldre. Det er ingen som kan forlange at en eldre person som er pensjonist skal kjøpe seg en smarttelefon for å gå på bussen for å slippe betale et tillegg. Det er hinsides all fornuft.

Persson, som er bosatt i Drammen, tar selv i bruk mobilen når han skal kjøpe billett. Men at eldre må betale en ekstra avgift når de betaler kontant på bussen, har han ikke hørt om før.

– Østlandet har også innført billettkjøp via app, men dersom man kommer med kontanter, så medfører ikke det ekstrautgifter. At det er slik i Bodø er helt på tryne. I tillegg til at en er eldre, skal man altså straffes for å ikke følge med på teknologien.

Må tilpasse

Fylkesråd for samferdsel, Willfred Nordlund, har forståelse for at de eldre reagerer, men mener at den nye løsningen er til det beste for alle.

APPLANSERING

Nordlund sier at det er en målsetting for hele landet å få kontanter bort fra bussene, og at sikkerhet for sjåførene er en av de tungtveiende grunnene til vedtaket.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell

– Jeg har forståelse for dem som synes dette er tungvint og spesielt, men bakdelen med å lage en universell løsning er at det alltid vil være enkelte det ikke passer for.

Nordlund understreker at det er bare ved kontantkjøp at ombordtillegget gjelder, og at det bortsett fra mobilapp er mulig å få rabattert pris ved bruk av verdikort.

– Det var nettopp på grunn av de eldre at vi valgte å fortsette med verdikort. For en som tar buss en sjelden gang er de seks kronene ikke så mye, men en som ofte tar buss er helt klart verdikortet det mest lønnsomme.

– Vurderte dere å ta bort verdikortet, uavhengig av de eldre?

– Nei, det ble ikke vurdert.

For en ungdom eller voksen koster billetten, kjøpt gjennom mobilappen, 34 kroner. Men glemmer en mobilen hjemme og betaler med kontanter må passasjeren ut med 54 kroner.

Buss i Bodø

Fra og med 10. oktober er det ombordtillegg på billetten for barn, ungdom, voksne og eldre passasjerer.

Foto: Sigurd Steinum / NRK