NRK Meny
Normal

Mer trøbbel med gassfergene: – Nå har vi fått nok

MF «Barøy» er midlertidig tatt ut av drift etter en motorstopp ved Bognes mandag. Dermed fortsetter problemene til Torghatten Nord.

Innstilt ferge

MOTORSTOPP: Fergen fikk motorstopp ved Bognes. Her ser vi MF «Lødingen», en annen av de gassdrevne fergene. Bildet er kun ment til illustrasjon.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Vi kom ned på fergedekket, klar til å kjøre på land. Plutselig stoppet alt opp, forteller Erol Linghjem på telefon til NRK.

Han var passasjer på fergen fra Lødingen til Bognes, som i ettermiddag fikk motorstopp like før ankomst til Bognes.

Han forteller at de måtte vente i nærmere to timer før de fikk lov til å kjøre på land.

– Det jeg reagerte på var den manglende informasjonen. Det var mange utenlandske passasjerer om bord som ikke skjønte noen ting. Da jeg spurte mannskapet på dekk, fikk jeg beskjed om å rope opp til hoveddekket.

– Jeg lurte selvfølgelig på om det var snakk om en nødsituasjon. Det kunne de ikke svare på, og jeg måtte opp på hoveddekket for å få vite noe, fortsetter Linghjem.

Tre av fire ute av drift

Problemene i ettermiddag har medført at B-ruten mellom Bognes og Lødingen nå er innstilt inntil videre.

Dette er ikke god reklame for Torghatten Nord.

Erol Linghjem

MF «Barøy» er en av de nye gassdrevne bilfergene som Torghatten Nord har kjøpt inn til en prislapp på en milliard kroner.

Problemene har imidlertid stått i kø siden de ble satt i drift for litt over et år siden. Teknisk trøbbel har ført til innstillinger, forsinkelser og frustrerte passasjerer.

I juni var tre av de fire gassfergene til Torghatten Nord ute av drift i perioder på grunn av tekniske problemer, det til tross for at fergene bare er to år gamle. Innstillingene fører til store ekstrautgifter for rederiet, og usikkerhet blant turister og andre reisende.

– Har fått nok

Nå har passasjerene fått nok av problemene, ifølge Linghjem.

– Jeg tenker spesielt på turistene, som legger igjen mye penger i Nord-Norge. Dette er ikke god reklame for Torghatten Nord.

Han har imidlertid forståelse for at uforutsette ting kan skje.

– Det er klart at slike ting kan skje, og da et måten det håndteres på det vesentlige. Jeg synes dette var veldig uproft, og for noen var nok mangelen på informasjon skremmende. Mannskapet var uerfarne og visste ikke hva de skulle gjøre, mener Linghjem.

– Ber folk ha forståelse

Administrerende direktør i Torghatten Nord, Torkild Torkildsen, forteller at teknisk fisk i hovedmotoren var kilden til problemet.

Administrerende direktør Torkild Torkildsen i Torghatten Nord

BER OM FORSTÅELSE: – Det kan fort bli litt hektisk når slike ting skjer, noe vi håper publikum har forståelse for, sier administrerende direktør Torkild Torkildsen i Torghatten Nord.

– Dermed måtte ferja ankre opp inntil mannskapet hadde fått oversikt over situasjonen, sier han til NRK.

Han kan foreløpig ikke si noe om hvilke konsekvenser dette får for passasjertrafikken.

– Det er det for tidlig å kunne si noe om. Men vi har fremdeles tre ferjer i sambandet og bra kapasitet fortsatt. Men det er klart at det er ikke slik det skal være, og vi jobber alt vi kan for å få alt opp å gå igjen så raskt som mulig.

– Fikk passasjerene tilstrekkelig med informasjon da ferja stanset?

– Det kan jeg ikke svare på da jeg ikke har snakket med mannskapet om dette enda. Men det kan fort bli litt hektisk når slike ting skjer, noe vi håper publikum har forståelse for.

– Har mannskapet god nok opplæring?

– Mannskapet har god opplæring. Etter at dette skjedde rettet vi all vår fokus på å få passasjerer og biler i land. Det oppstod ingen fysiske skader på båten som følge av dette, avslutter Torkildsen.

Koster flere titalls millioner

Torghatten Nord har tapt flere titalls millioner kroner på problemene med de nye gassfergene, etter at de ble satt inn i trafikk i fjor. Kostnadene som skyldes fergekrøll så langt i år beløper seg til flere hundre tusen kroner.

Denne sommeren har dermed ikke startet bra, med tekniske problemer og verkstedopphold på gassfergene som trafikkerer mellom Bodø-Røst-Værøy og Moskenes, og mellom Bognes i Tysfjord og Lødingen.

Gassfergene får kjeft av vogntogsjåfør