NRK Meny
Normal

Dette må du passe på når du Facebook-bader

– Det er tre ting som kan ta livet av deg når det gjelder å hoppe ut i iskaldt hav, sier lege.

Hopp i havet!

Videoene som florerer på Facebook viser at de aller fleste hopper, eller sykler, fra kai eller flytebrygge, og de færreste vasser uti det kalde vannet.

Foto: Montasje

– Den største faren er at folk overvurderer svømmeevnen i iskaldt vann, sier overlege ved akuttmedisinsk avdeling på UNN, Ole Magnus Filseth til NRK.no.

Bading i iskaldt vann har gjort seg svært aktuelt den siste tida. På Facebook-sidene til mang en nordlending, og også nordmenn lenger sør, ligger video på video av folk som slenger av seg klærne og hopper i havet.

Utfordringen, som har fått navnet «hopp-i-havet» sendes deretter videre til andre heldige kandidater. Men ifølge Filseth, er ikke overvurderingen av svømmeevner noe å kimse av.

– Selv om man er en helt grei svømmer i vanlig temperatur, er det ikke sikkert at man er det i kaldt vann. Det kalde vannet gjør det vanskelig å koordinere svømmebevegelser med normal pusting, forklarer overlegen.

– Kan få hjerterytmeforstyrrelser

Dette gjør at mange ikke klarer å svømme på samme måte som i temperert vann.

Videoene som florerer på Facebook viser at de aller fleste hopper fra kai eller flytebrygge, og de færreste vasser uti det kalde vannet.

– Folk får drive med det de vil, men hvis de først skal bade i så kaldt vann vil jeg anbefale at man vasser uti og tar noen svømmetak etter noen meter. Ikke hoppe fra kai og satse på at man klarer å komme seg inn.

Filseth, som har forsket på effektene av nedkjøling og også har skrevet doktoravhandling om temaet, sier at den lille ferden på ti-femten meter inn til kaia kan være nok til at det går riktig galt.

– Det er ikke sikkert alle klarer det. Her kan man, i tillegg til nedkjøling, få hjerterytmeforstyrrelser hos folk som har hjertesykdom fra før.

Hopper i havet fra redningsskøyta

Knut Hveding

– Det var jo bare rett opp og ned. Vi hoppa fra båten, og det var iskaldt, sier Knut Hveding.

Foto: Privat

Men på redningsskøyta «Ruth Opsahl» frykter ikke mannskapet kulda i havet rundt Træna i Nordland.

To av tre har allerede sprellet rundt i havet mellom snøbygene, og de mangler bare én for å kunne kalle seg en fullverdig badetrio.

Skøyta, som vanligvis bedriver tida med redningsoppdrag rundt om nordnorsk farvann, lå til sjøs da skipsfører Knut Hveding og hans kollega byttet på å hoppe på hav etter utfordringer fra Facebook-venner.

– Det er jo artig galskap. Da jeg ble utfordret av en venn på Facebook tenkte jeg at her er det bare å gjennomføre, du skal ikke ta meg på det, sier Hveding til NRK.no.

Sikkerhet i ekstra person

Skipsføreren hoppet uti her om dagen, og mener det hele var en frisk affære.

– Det var jo bare rett opp og ned. Vi hoppa fra båten, og det var iskaldt.

– Har dere ingen betenkeligheter med at folk hopper ut i iskaldt vann?

– Nei. Som regel står en person og filmer, det er ikke mange som har stativ selv om noen sikkert har gjort det og. Det er en sikkerhet i at det er en person til.

Hveding mener det lille dyppet det utfordres til i «hopp-i-havet»-oppfordringene ikke bør ses på som særlig farlig.

(saken fortsetter under)

Thomas Amundsen tok Hawaii-shortsen og sykkelen med seg over bryggekanten i Tromsø. Nå hopper folk over hele landet i havet og utfordrer vennene sine til å gjøre det samme.

– Ta forholdsregler

– Folk har drevet med isbading i mange år. Det er sunt for kropp og sjel.

Det er likevel forholdsregler folk bør ta før de deltar i en av de største norske farsottene som gjør seg bemerket på Facebook nå.

Hveding er klar på at den iskalde trenden skal være moro, men ikke moro for enhver pris.

– Folk må passe på at de har et sted de lett kan komme seg opp, og ikke hoppe fra høye kaier hvor det er vanskelig. Pass også på å ha håndkle klart på kaia. Dette i tillegg til å ha en person som overvåker det hele på land.

– Sjokket kan ta livet av deg

Overlege Filseth ved Universitetssykehuset i Nord-Norge tror ikke det er så enkelt som å hoppe uti en liten sveis for så å komme seg opp igjen.

– Temperaturene i havet er på det kaldeste akkurat nå, forteller han.

I tillegg til at svømmeferdighetene kan svikte når man utsetter kroppen får så plutselig kaldt vann, er det også andre farer som lurer.

– Noen kan rett og slett gå i sjokk og drukne i møte med vannet. Man kan også være så uheldig at nedkjøling over tid inntreffer, noe som også kan være livsfarlig, avslutter Filseth.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.