Hopp til innhold

Dette må du passe på når du Facebook-bader

– Det er tre ting som kan ta livet av deg når det gjelder å hoppe ut i iskaldt hav, sier lege.

Hopp i havet!

Videoene som florerer på Facebook viser at de aller fleste hopper, eller sykler, fra kai eller flytebrygge, og de færreste vasser uti det kalde vannet.

Foto: Montasje

– Den største faren er at folk overvurderer svømmeevnen i iskaldt vann, sier overlege ved akuttmedisinsk avdeling på UNN, Ole Magnus Filseth til NRK.no.

Bading i iskaldt vann har gjort seg svært aktuelt den siste tida. På Facebook-sidene til mang en nordlending, og også nordmenn lenger sør, ligger video på video av folk som slenger av seg klærne og hopper i havet.

Utfordringen, som har fått navnet «hopp-i-havet» sendes deretter videre til andre heldige kandidater. Men ifølge Filseth, er ikke overvurderingen av svømmeevner noe å kimse av.

– Selv om man er en helt grei svømmer i vanlig temperatur, er det ikke sikkert at man er det i kaldt vann. Det kalde vannet gjør det vanskelig å koordinere svømmebevegelser med normal pusting, forklarer overlegen.

– Kan få hjerterytmeforstyrrelser

Dette gjør at mange ikke klarer å svømme på samme måte som i temperert vann.

Videoene som florerer på Facebook viser at de aller fleste hopper fra kai eller flytebrygge, og de færreste vasser uti det kalde vannet.

– Folk får drive med det de vil, men hvis de først skal bade i så kaldt vann vil jeg anbefale at man vasser uti og tar noen svømmetak etter noen meter. Ikke hoppe fra kai og satse på at man klarer å komme seg inn.

Filseth, som har forsket på effektene av nedkjøling og også har skrevet doktoravhandling om temaet, sier at den lille ferden på ti-femten meter inn til kaia kan være nok til at det går riktig galt.

– Det er ikke sikkert alle klarer det. Her kan man, i tillegg til nedkjøling, få hjerterytmeforstyrrelser hos folk som har hjertesykdom fra før.

Hopper i havet fra redningsskøyta

Knut Hveding

– Det var jo bare rett opp og ned. Vi hoppa fra båten, og det var iskaldt, sier Knut Hveding.

Foto: Privat

Men på redningsskøyta «Ruth Opsahl» frykter ikke mannskapet kulda i havet rundt Træna i Nordland.

To av tre har allerede sprellet rundt i havet mellom snøbygene, og de mangler bare én for å kunne kalle seg en fullverdig badetrio.

Skøyta, som vanligvis bedriver tida med redningsoppdrag rundt om nordnorsk farvann, lå til sjøs da skipsfører Knut Hveding og hans kollega byttet på å hoppe på hav etter utfordringer fra Facebook-venner.

– Det er jo artig galskap. Da jeg ble utfordret av en venn på Facebook tenkte jeg at her er det bare å gjennomføre, du skal ikke ta meg på det, sier Hveding til NRK.no.

Sikkerhet i ekstra person

Skipsføreren hoppet uti her om dagen, og mener det hele var en frisk affære.

– Det var jo bare rett opp og ned. Vi hoppa fra båten, og det var iskaldt.

– Har dere ingen betenkeligheter med at folk hopper ut i iskaldt vann?

– Nei. Som regel står en person og filmer, det er ikke mange som har stativ selv om noen sikkert har gjort det og. Det er en sikkerhet i at det er en person til.

Hveding mener det lille dyppet det utfordres til i «hopp-i-havet»-oppfordringene ikke bør ses på som særlig farlig.

(saken fortsetter under)

Thomas Amundsen tok Hawaii-shortsen og sykkelen med seg over bryggekanten i Tromsø. Nå hopper folk over hele landet i havet og utfordrer vennene sine til å gjøre det samme.

– Ta forholdsregler

– Folk har drevet med isbading i mange år. Det er sunt for kropp og sjel.

Det er likevel forholdsregler folk bør ta før de deltar i en av de største norske farsottene som gjør seg bemerket på Facebook nå.

Hveding er klar på at den iskalde trenden skal være moro, men ikke moro for enhver pris.

– Folk må passe på at de har et sted de lett kan komme seg opp, og ikke hoppe fra høye kaier hvor det er vanskelig. Pass også på å ha håndkle klart på kaia. Dette i tillegg til å ha en person som overvåker det hele på land.

– Sjokket kan ta livet av deg

Overlege Filseth ved Universitetssykehuset i Nord-Norge tror ikke det er så enkelt som å hoppe uti en liten sveis for så å komme seg opp igjen.

– Temperaturene i havet er på det kaldeste akkurat nå, forteller han.

I tillegg til at svømmeferdighetene kan svikte når man utsetter kroppen får så plutselig kaldt vann, er det også andre farer som lurer.

– Noen kan rett og slett gå i sjokk og drukne i møte med vannet. Man kan også være så uheldig at nedkjøling over tid inntreffer, noe som også kan være livsfarlig, avslutter Filseth.