Hopp til innhold

Påskesola lar vente på seg, men fortvil ikke!

Det ser kanskje litt mørkt ut for påskeværet i Nord-Norge akkurat nå, men det kan være at du må ta frem solkremen likevel, skal vi tro meteorologen.

Utsikt fra Knausen utover Hadselfjorden

GODT VÆR: Det kan ventes sol og blå himmel etter en periode med nedbør. Fotografen av dette bildet har utsikt fra Knausen utover Hadselfjorden.

Foto: Trine Navjord

Allerede denne helga pakket flere ski, staver, sekk og kvikk-lunsj for å ta seg inn til hytta på påskefjellet, for å lade opp til den stille uke og etterlengtet påskeferie. Men skal vi tro vakthavende meteorolog, Gjermund Haugen ved Værvarslinga i Nord-Norge, må en vente litt på påskesola.

– Det er en god del pent vær i nord i dag, men på grunn av et lavtrykk utenfor Nordland vil det snu. I Nordland vil det bli nedbør i form av regn, og vindøkning opp mot liten kuling. Det samme lavtrykket vil treffe Troms søndag, mens den vestlige delen av Finnmark får snøbyger.

Fint påskevær

Videre forteller han at det også mandag vil bli litt nedbør de fleste steder, samt stiv kuling på utsatte steder.

Men etter vind, snø, sludd og regn kommer sol. Haugen beroliger at det fra og med tirsdag neste uke vil bli bedre flere steder i landsdelen.

– Det er ikke alle som får det perfekte påskeværet, men det blir relativt bra. De som bor lengst nord får det beste været i første del av påsken, så får Troms og Nordland bedre vær etter noen dager med nedbør. Det vil bli en fin påske for mange!

Påskens sene ankomst gjør sola ekstra sterk. Haugen synes at det er en absolutt nødvendighet med solbeskyttelse i snøborgen.

– Det er mye snø flere steder, og sola stråler godt. For dem som skal opp på påskefjellet er solkrem lurt å ha med.

(Saken fortsetter under videoen)

Historisk blikk på påskevær og påsketradisjoner.

Hvordan var påskeværet og tradisjonene før? Ta et lite tilbakeblikk i denne videoen!

Forstår ikke alvoret

En annen måte å beskytte seg på i påskefjellet er med skredsøker, søkestang og spade. For selv med moderat snøskredfare og ellers fine forhold i store deler av landsdelen, understreker han viktigheten med å ta vinterfjellet på alvor.

Leder for snøskredvarsling

Vaktleder for Snøskredvarslinga, Karstein Müller.

Foto: NVE

– Det er forskjellig fra person til person, men mange forstår nok ikke alvoret med å bevege seg i fjellet. Det er dager hvor bratte lier og pudder kan oppleves som en lekeplass, men det er dager hvor det absolutt ikke er det. Da gjelder det å ha kunnskap nok til å vite når den dagen er.

Müller tror at investering i nytt og dyrt skiutstyr kan være en falsk trygghet for mange. Også store grupper sammen kan skape utrygghet på tur.

– De har vist seg at man i en stor gruppe tildeles ansvaret til andre i gruppa, som ikke er bevisst på ha fått det. Jeg tror at en ideell gruppe på tur er rundt tre til fem personer, som holder god avstand og god kommunikasjon, skulle uhellet skje.

Oppfordrer

Han sier at trafikken på snøskredvarslingas nettsider øker betraktelig når det nærmer seg påskeferie. Han tror at folk som ferdes i fjellet er blitt mer bevist på hvilket fare som finnes.

– Noen tolker varselet slik de vil, stoler på egen klokskap og er heldige med å finne trygge områder. Men tipset og oppfordringen er at alle sjekker varselet, vurderer og tilpasser adferden sin ut ifra det. Er en i tvil er det lureste å holde seg unna, avslutter Müller.

Topptur til Middagstuva

SKITUR: Fotografen av dette bildet forteller at gjengen på tre er på vei til Middagstuva.

Foto: Instagram: gedvardsen