Hopp til innhold

Påska er høytid for dumping av kjæledyr

Påska er blant de travleste høytidene for Dyrebeskyttelsen. Her er deres råd til hva du skal gjøre om du kommer over et dyr uten verken hjem eller eier.

Katt funnet i Saltstraumen

Hjemløs katt funnet i Saltstraumen. – Kanskje en av de snilleste kosekattene jeg har møtt, forteller Katharina Førde i Dyrebeskyttelsen Bodø. Dessverre var katten for syk og måtte avlives.

Foto: Dyrebeskyttelsen Bodø Norge

Hvert år blir tusenvis at dyr dumpet i Norge. Tall fra Dyrebeskyttelsen viser at 20.500 dyr ble dumpet i 2017.

Påska markerer starten på det de kaller «dumpingsesongen» av kjæledyr. Og problemet er økende.

– Telefonene går i ett i påska. Vi kjenner at det er ferie, for å si det sånn, sier daglig leder og veterinær i Dyrebeskyttelsen, Åshild Roaldset.

Mange tar med seg kjæledyrene sine, for eksempel på hytta, i påska, men ikke like mange tar de med seg hjem igjen. Dermed blir det gående flere hjemløse dyr ved hyttefeltene, såkalt hyttedumping.

– Da er det først og fremst hytteeiernes ansvar å spore opp eierne. Får man ikke kontakt med dyreeierne skal man melde fra til Mattilsynet, forteller styreleder i Dyrebeskyttelsen Norge Bodø, Vibeke Hakkebo.

Katten Leo fikk ny eier

Katten Leo funnet på Hunstad i Bodø. Da var han hjemløs, men senere har han blitt omplassert til et kjærlig hjem.

Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Bodø

Bare i Salten går det ifølge Dyrebeskyttelsen Norge Bodø mellom 50 og 100 hjemløse katter som de vet om, men som de ikke har plass til.

Ifølge Dyrebeskyttelsen har det blitt en kuriositet i hyttefeltene at folk mater hjemløse katter, som dermed blir værende i området.

– Og det blir det katteunger av, det er det jo ikke noe tvil om, sier Hakkebo.

Ny type dumping i år

Det er slutt på den typiske feriedumpinga Dyrebeskyttelsen Norge Bodø så for noen år siden. Den gang var det vanlig at de fant kattunger i pappesker i kjente turløyper og langs strendene, altså på steder der man vet at det ferdes andre mennesker.

– Setter du det i slike områder da vil du at noen skal finne dem, og mener indirekte at noen andre skal ta ansvar, sier Hakkebo.

Døde kattunger funnet av Dyrebeskyttelsen

Disse kattungene ble født ute av en forlatt kattemamma. Kattungene var døde da Dyrebeskyttelsen fant dem.

Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Bodø

Det som derimot har blitt mer vanlig i dag er at dyrene dukker opp langt utenfor sentrumskjerna.

– Denne dumpinga er ikke så åpenbar. Dumper du dyra langt borte i gokk hvor det ikke er mennesker, så har du jo ikke tenkt noe mer enn at du vil bli kvitt dyret.

Her er det en vesentlig forskjell på hunder og katter.

– Vi har jo ikke løshunder i Norge. Hunder skal man levere til politiet, og der er maskineriet i gang med en gang. Men få bryr seg om kattene, sier Hakkebo.

Dette skal du gjøre

Selv om flere ønsker å hjelpe dyrene de finner, er det ikke alle som har mulighet til å ta de inn selv. Og for tiden har heller ikke Dyrebeskyttelsen Norge Bodø mulighet til det.

Katten Poseidon funnet på Fauske

Katten Poseidon ble funnet på Fauske. Eieren hadde flyttet, og latt Poseidon være igjen alene. Etter en operasjon for å fjerne øyet, ble han adoptert av fosterhjemmet sitt.

Foto: Dyrebeskyttelsen Norge Bodø

Ventelistene er allerede lange på fosterhjemmene, og de har ingen ekstra ressurser å hente inn i påska. Nå går de derfor en travel høytid i vente.

Så dersom du skulle komme over et dyr uten hjem eller eier, har Dyrebeskyttelsen følgende råd:

  1. Etterlys: Bruk Facebook for å etterlyse eieren, eller heng opp lapper. En katt kan for eksempel lett ha blitt med en bil ved et uhell, eller hoppet opp i en søppelcontainer og blitt med til søppeldynga.
  2. Skriv en bekymringsmelding: Meld fra til Mattilsynet, og send til Dyrebeskyttelsen samtidig.