NRK Meny
Normal

Pasientombudet: – Viktig at spekulasjoner ikke tar overhånd

Pasient- og brukerombudet ber om at Nordlandssykehuset får tid til å undersøke de alvorlige hendelsene.

Nordlandssykehuset i Bodø i uvær

En person skal ha dødd av uforklarlig hjertestans, og to andre personer skal ha fått komplikasjoner under det som skulle være rutineinngrep ved Nordlandssykehuset.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Det er viktig at spekulasjonene om hva som kan ha skjedd ikke tar overhånd. Nordlandssykehuset må få tid til å undersøke denne saken grundig, og komme tilbake med mer informasjon når de kan si noe mer om hva som har skjedd, sier Inger-Marie Sommerset, pasient- og brukerombud i Nordland.

Inger-Marie Sommerset

Inger-Marie Sommerset, pasient- og brukerombud i Nordland.

Foto: Emil Indsetviken/NRK

I går kom det frem at en person skal ha dødd av uforklarlig hjertestans, og to andre personer skal ha fått komplikasjoner under det som skulle være rutineinngrep.

Helt nytt operasjonsmiljø

Sykehuset har varslet Statens helsetilsyn, politiet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om saken.

En av tingene som nå undersøkes, er om det er noe galt med utstyret på den aktuelle operasjonsstuen.

– Er dere bekymret for at det er noe galt med utstyret dere bruker?

– Ja, vi er bekymret også for det. Men vi ønsker ikke låse oss i et spor. Vi har derfor bedt om bistand fra DSB som er sentral med tanke på å finne ut av eventuelle utstyrsfeil, sier administrerende direktør Paul Martin Strand ved Nordlandssykehuset.

Strand forteller at Bodø har et helt nytt dagkirurgisk operasjonsmiljø, med et år gamle operasjonsstuer. Noe av utstyret er fire til fem år gammelt, men veldig mye er nytt.

– Hvis årsaken til disse hendelsene ligger i utstyret, kan det være at andre sykehus også har tilsvarende utstyr. Da er det bra at DSB tar tak i det, mener Sommerset.

Politiet ber Helsetilsynet om råd

Det er firmaet Karl Storz som har levert store deler av det medisinske utstyret til de nye operasjonsstuene på Nordlandssykehuset.

– Industrien som leverer medisinsk utstyr tar dette på høyeste alvor. Det sier Håkan Bay Eriksson, administrerende direktør i firmaet Karl Storz.

Bay Eriksson bekrefter at de er informert om saken, men vil avvente politiets undersøkelser før han gir ytterligere kommentarer.

Politiet har i dag sendt brev til Helsetilsynet om faglig råd til etterforskningen.

– Det er viktig for politiet å spille på lag med Helsetilsynet som er den

Trond Lakselvhaug

politiadvokat Trond Lakselvhaug

Foto: Harald Krogtoft / NRK

myndigheten som fører tilsyn med sykehusene. På denne måten sikrer vi at vi får mest mulig fagkompetanse inn når vi undersøker slike medisinfaglig saker, sier politiadvokat Trond Lakselvhaug.