Hopp til innhold

– Må utsette behandling av lungesyke pasienter

Hver dag blir 130 pasienter fraktet til sykehus med Widerøe i Nord-Norge. En langvarig streik kan derfor få store konsekvenser. Allerede nå fortviler sykehusene.

Klinikksjef Geir Tollåli

– Vi aner ikke om pasientene kommer eller ikke, sier klinikksjef Geir Tollåli ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

– Vi aner ikke om pasientene kommer eller ikke. I dag var det blant annet fem lungesyke pasienter som ikke kom seg til spesialistundersøkelse her i dag, sier en fortvilet klinikksjef Geir Tollåli ved Nordlandssykehuset i Bodø til NRK.no.

– Dette er undersøkelser som må gjøres her, forklarer han.

Ifølge Helse Nord rammes rundt 130 pasienter bare i Nord-Norge daglig når Widerøe-flyene står. De tre sykehusene til Nordlandssykehuset HF håndterer alene 60 av disse pasientene daglig.

– Mange av pasientene som rammes har ventet i månedsvis på disse undersøkelsene, og vi prøver nå etter beste evne å endre timene deres, men det er ikke lett all den tid kapasiteten er sprengt, forklarer Tollåli.

– Mange er dypt fortvilet

For sekretær Randi Solvoll i informasjonsskranken på sykehuset i Bodø ble det en hektisk dag med svært mange pasienter som ringte for å avbestille timene.

– Mange er dypt fortvilet over at de ikke kommer seg til de avtalte timene. De sier de frykter lang ventetid for å få ny behandling, forteller Solvoll som anslår antall avbestillinger på formiddagen til omkring 30.

Både i sykehusene og i de regionale helseforetakene overvåkes situasjonen nøye.

Det er derimot ikke noe som så langt tyder på at liv og helse står i fare presiserer klinikksjef Geir Tollåli.

– Jeg håper ikke dette blir langvarig, for dette representer mye plunder og heft for oss. Men så langt er det ikke noen dramatikk i situasjonen, men vi veldig oppmerksom om det er behandling som haster, slik at vi eventuelt kan løse transporten på andre måter.

(artikkelen fortsetter under)

Widerøe sender i dag ut permitteringsvarsel til 900 medarbeidere etter at alle fly er satt på bakken på grunn av streik. Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien forklarer hvorfor.

Widerøe: – Vi permitterer 900 ansatte.

– Det kunne vært atskillig verre

Årsaken til at det foreløpig ikke er krise er at akuttberedskapen foreløpig er opprettholdt på et normalt nivå.

– Det kunne ha vært atskillig verre, men en helligdag torsdag og noe mindre aktivitet fredag gjør at konsekvensene ikke blir så store ut denne uka, sier kommunikasjonsrådgiver Kenneth Lauritsen i Helse Nord til NTB.

Ved Helse Nord er man langt mer bekymret hvis streiken blir langvarig, og de største og mer alvorlige konsekvensene kan vise seg allerede i neste uke.

– Så langt er det ikke fare for liv og helse. Luftambulansetjenesten går som normalt, sier han.

Slik berøres resten av Helse-Norge:

Helse Sør-Øst melder at de påvirkes i svært liten grad av denne streiken.

Helse Vest har i snitt 7 flyreiser daglig. Tallene inkluderer ikke pasienter som har reist med fly og søkt refusjon i etterkant. Dette er reiser som er bestilt og administrert av pasientreisekontoret.

Helse Midt-Norge har følgende tilbakemeldinger på påvirkning av flystreiken så langt: Flyplassen for Volda/Ørsta er berørt med i snitt mellom 3-5 reiser per dag. Flyplassene Namsos og Rørvik frakter i snitt 1-5 pasienter per dag, disse flyplassene er berørt og pasienter bookes om med den konsekvens at de får lenger transporttid til og fra sine behandlinger. Vurderingen samlet fra Helse Midt-Norge er at streiken så langt ikke utgjør fare for liv og helse.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.