NRK Meny
Normal

– Må utsette behandling av lungesyke pasienter

Hver dag blir 130 pasienter fraktet til sykehus med Widerøe i Nord-Norge. En langvarig streik kan derfor få store konsekvenser. Allerede nå fortviler sykehusene.

Klinikksjef Geir Tollåli

– Vi aner ikke om pasientene kommer eller ikke, sier klinikksjef Geir Tollåli ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

– Vi aner ikke om pasientene kommer eller ikke. I dag var det blant annet fem lungesyke pasienter som ikke kom seg til spesialistundersøkelse her i dag, sier en fortvilet klinikksjef Geir Tollåli ved Nordlandssykehuset i Bodø til NRK.no.

– Dette er undersøkelser som må gjøres her, forklarer han.

Ifølge Helse Nord rammes rundt 130 pasienter bare i Nord-Norge daglig når Widerøe-flyene står. De tre sykehusene til Nordlandssykehuset HF håndterer alene 60 av disse pasientene daglig.

– Mange av pasientene som rammes har ventet i månedsvis på disse undersøkelsene, og vi prøver nå etter beste evne å endre timene deres, men det er ikke lett all den tid kapasiteten er sprengt, forklarer Tollåli.

– Mange er dypt fortvilet

For sekretær Randi Solvoll i informasjonsskranken på sykehuset i Bodø ble det en hektisk dag med svært mange pasienter som ringte for å avbestille timene.

– Mange er dypt fortvilet over at de ikke kommer seg til de avtalte timene. De sier de frykter lang ventetid for å få ny behandling, forteller Solvoll som anslår antall avbestillinger på formiddagen til omkring 30.

Både i sykehusene og i de regionale helseforetakene overvåkes situasjonen nøye.

Det er derimot ikke noe som så langt tyder på at liv og helse står i fare presiserer klinikksjef Geir Tollåli.

– Jeg håper ikke dette blir langvarig, for dette representer mye plunder og heft for oss. Men så langt er det ikke noen dramatikk i situasjonen, men vi veldig oppmerksom om det er behandling som haster, slik at vi eventuelt kan løse transporten på andre måter.

(artikkelen fortsetter under)

Widerøe sender i dag ut permitteringsvarsel til 900 medarbeidere etter at alle fly er satt på bakken på grunn av streik. Kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien forklarer hvorfor.

Widerøe: – Vi permitterer 900 ansatte.

– Det kunne vært atskillig verre

Årsaken til at det foreløpig ikke er krise er at akuttberedskapen foreløpig er opprettholdt på et normalt nivå.

– Det kunne ha vært atskillig verre, men en helligdag torsdag og noe mindre aktivitet fredag gjør at konsekvensene ikke blir så store ut denne uka, sier kommunikasjonsrådgiver Kenneth Lauritsen i Helse Nord til NTB.

Ved Helse Nord er man langt mer bekymret hvis streiken blir langvarig, og de største og mer alvorlige konsekvensene kan vise seg allerede i neste uke.

– Så langt er det ikke fare for liv og helse. Luftambulansetjenesten går som normalt, sier han.

Slik berøres resten av Helse-Norge:

Helse Sør-Øst melder at de påvirkes i svært liten grad av denne streiken.

Helse Vest har i snitt 7 flyreiser daglig. Tallene inkluderer ikke pasienter som har reist med fly og søkt refusjon i etterkant. Dette er reiser som er bestilt og administrert av pasientreisekontoret.

Helse Midt-Norge har følgende tilbakemeldinger på påvirkning av flystreiken så langt: Flyplassen for Volda/Ørsta er berørt med i snitt mellom 3-5 reiser per dag. Flyplassene Namsos og Rørvik frakter i snitt 1-5 pasienter per dag, disse flyplassene er berørt og pasienter bookes om med den konsekvens at de får lenger transporttid til og fra sine behandlinger. Vurderingen samlet fra Helse Midt-Norge er at streiken så langt ikke utgjør fare for liv og helse.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.