Ber folk slutte med parfyme

Det som er godlukt for mange, ødelegger store deler av hverdagen for stadig flere. Nå vil Astma- og allergiforbundet få bukt med parfymebruken.

PARFYMEALLERGI

ØDELEGGER DAGEN: Den er i utgangspunktet ment for å pirre luktesansen, men for mange blir dagen helt ødelagt ved ferten av kraftige odører.

Bodøværingen Heidi Nilsen er så sensitiv mot parfyme, at en liten tur innom en av kjøpesenteret i hjembyen, gir henne pustebesvær. Det som for de aller fleste blir regnet som godlukt, ødelegger store deler av hverdagen for Nilsen.

– Nå blir jeg så disponert, at nå begynner jeg å bli så tungpustet, sier hun.

Forbi parfymebutikkene på kjøpesenteret må hun holde pusten, for duften og odøren av parfymen gjør at luftveiene nærmest blir snørt sammen. For Nilsen er det nærmest umulig å oppholde seg der det er mye folk.

Flere får parfymeallergi

De fleste tenker kanskje ikke over at mange produkter i det daglige inneholder parfyme. Det kan være alt fra hårpleieprodukter, til kremer, kosmetikk og deodoranter. Og Norges Astma og Allergiforbund sier at de opplever at flere nå får parfymeallergi.

– Det er økende, desverre, og det er til dels ganske kraftig økende de siste årene. Dette er på mange måter en ny folkesykdom, sier generalsekretær Geir Endregard i Norges astma- og allergiforbund.

Geir Endregard

DEN NYE FOLKESYKDOMMEN: Generalsekretær Geir Endregard i Norges astma- og allergiforbund mener parfymeallergi er den nye folkesykdommen.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Det finnes alternativer til parfymeproduktene. På apotekene selger de parfymefrie deodoranter og kosmetikk, og det har vært en større etterspørsel etter denne typen produkter.

– Det er jo slik at det er blitt mer av allergi og utslett, sier apotektekniker Lillian Lund Koppang ved Apotek 1 Tordenskiold i Bodø.

Vil få folk til å slutte å bruke parfyme

Astma- og allergiforbundet vil nå sette søkelyset på problemet, for at folk skal forstå omfanget av parfymeallergien. De ønsker å få folk til å forstå at parfymen kan være en direkte plage for mange mennesker.

– I tillegg må helsemyndighetene sørge for at helsepersonell har kompetanse til å behandle de som virkelig er plaget, også må vi jobbe for å få parfymen bort fra det offentlige rom, slik at de som er plaget kan delta som alle andre, sier Endregard.

Heidi Nilsen

PARFYMEALLERGIKER: Parfymeallergien gjør det nesten umulig for Heidi Nilsen å være på offentlige steder.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Begrenser hverdagen

– Det er svært tungt, det er veldig ubehagelig, man blir kortpustet, og jeg tettes veldig fort igjen, etter eksponering, sier Nilsen.

Sterk medisin er ofte nødvendig for henne, for parfymeallergien hemmer Bodøværingen i mange situasjoner.

– Den verste uttfordringen jeg har fått, er å sitte på sydenflyet i seks timer, og da har jeg opplevd å ha måttet gått på toalettet å sette meg for å få en hvile.

Etter kun få minutter på kjøpesenteret i Bodø må Heidi Nilsen ut for å trekke frisk luft og ta medisin.

– Jeg vil jo gjerne synliggjøre problemstillingen, sånn at folk kan se hvor vanskelig og utfordrende det er. Så nå vil jeg bare gå hjem å legge meg, i stabilt sideleie og med et glass kaldt vann, sier Nilsen.

Parfyme

IKKE BARE GODLUKT: For de aller fleste pirrer parfyme luktesansen vår, men for mange er sterke odører ødeleggende (arkivfoto).

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.