Hopp til innhold

Pappa Sagen: – Illojale drittsekker

Mens datteren sier det blir stort å hoppe i Kollen i kveld uansett, raser pappa mot både hoppledelsen og hopperne som satte utfor nybakken tirsdag kveld.

Prøvehopper i Kollen og Ole Sagen

REAGERER: Ole Sagen reagerer på at hopperne i Kollen ikke klarte å unne datteren å få hoppe først i et av Norges største Nasjonalmonument.

Foto: Scanpix/NRK

Faren til Anette Sagen er ikke like diplomatisk som sin datter. Han mener de som hoppet i Kollen i går er noen illojale «Gammel-Eriker» og drittsekker.

– Jeg synes de er noen drittsekker de der nede. De kunne ha ventet til i kveld. Hun trenger ikke noen til å prøvehoppe for seg, sier Ole Sagen.

Faren fikk høre av kollegene sine ved Mosjøen videregående skole om at Romøren hadde tatt det første luftige svevet i kollen. Og nektet å tro at det var sant.

«Gammel-Eriker»

– Det må være noen illojale «Gammel-Eriker» som har gjort dette, de trenerene i Kollenhopp har kanskje ikke noe mellom ørene, men de hopperne som har vært med på det her synes jeg har vært illojal, de skulle hatt mer vett mellom ørene og ventet en dag, sier Sagen.

Sjølvsagt måtte manne menn øydelegge for Sagen. skam dere!
Romøren og dei andre hopparane burde vist Sagen respekt.

Kommentar fra våre lesere: Kari Listog

Kulturministeren mektig irritert

Og nå kaster også kulturministeren seg inn i debatten.

Anniken Huitfeldt fra Arbeiderpartiet sier hun er mektig irritert over at Bjørn Einar Romøren fikk hoppe i Nye Holmenkollen i går.

Huitfeldt mener kveldens åpning av Holmenkollbakken er delvis ødelagt, og sier til P4 at hun er irritert over at disse gutta gjør som de vil når de ikke får det som de vil.

Anette lettere sjokkert

Anette Sagen har akkurat landet på Gardermoen etter å ha hoppet i Japan, og sier på telefon til Helgeland Arbeiderblad at hun er skuffet over at prøvehoppene overskygger det som skal skje i Nye Holmenkollen i kveld.

Skihopper Anette Sagen

GLEDER SEG: Anette Sagen sier hun visste at bakken skull testes før hoppingen i kveld.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Men jeg vil ikke bruke energi på dette nå, for jeg trenger alt jeg har av energi til hoppet i kveld, sier hun til avisen.

Bjørn Einar Romøren var først ut av prøvehopperne tirsdag og ble dermed den første hopperen i bakken. Sagen ble av Oslo kommune gitt nettopp denne æren.Anette Sagen er glad for det enorme engasjementet rundt åpningen av nye Holmenkollen, og jentehopping. Hun gleder seg til å åpne anlegget.

– Jeg har hele tiden vært klar over at nye Holmenkollen måtte prøvehoppes før den ble åpnet. Det er helt naturlig i et nytt anlegg og for meg er det ikke viktig hvem som var prøvehoppere, sier Sagen.

Sagen ble lettere sjokkert over alt oppstyret rundt åpningen av det nye VM-anlegget.

Glad for støtte

– Det er jo i grunnen veldig hyggelig at engasjementet og interessen rundt jentehopping er så stort. Vi som driver med jentehopping er også veldig glad for at Norge, og spesielt Oslo kommune, sender dette signalet til resten av verden. Det er viktig for utviklingen av jentehopping framover, sier Sagen.

– Det er jo i grunn veldig hyggelig at engasjementet og interessen rundt jentehoppingen er så stort, sier Sagen.

– Jeg er fortsatt veldig stolt over å få være den første offisielle hopperen som setter utfor i nye Holmenkollen, legger hun til.

Snøt Anette for æren

I dag har de største nettavisene i landet slått opp bilder av Bjørn Einar Romøren som tar det første luftige svevet i Hollmenkollen. Flere tusen illsine lesere har gjort kommentarfeltene rødglødende. Også Sagens gamle hopptrener er skuffet, han mener dette tar glansen av den offisielle åpningssermonien.

For Anette Sagen skulle får æren av å være den første som hoppe ut fra den nye Holmenkollen.

Sint Sagen-pappa

Hør en sint Ole Sagen. Intervjuer er Bjarne Hagen 

 

Avhengig av en habil hopper

– Det ville være uansvarlig å la Anette Sagen sette utfor live på NRK uten at noen hadde testet bakken før henne. Det er viktig at Anette får riktig fart, slik at vi ikke sender henne ut på kulen, sier styreleder Roar Gaustad i Kollenhopp til VG.

Og ifølge Dagbladet hadde Romøren hoppet over 111 meter i den nye Holmenkollen.

Gaustad innrømmer overfor NRK at det ikke var tilfeldig at det var Romøren, en av Norges mest profilerte hoppere, som tok det aller første hoppet i nye Kollen.

– Vi var avhengig av å ha en habil hopper med lang erfaring som gjorde det første hoppet. Det lå ikke noe politikk i dette, sier han til NRK, og legger til at han mener saken er blåst helt ut av proposjoner.

Jeg syns det var helt korrekt å la mannen med verdens lengste stående skihopp få ta jomfruhoppet i Holmenkollen.

Kommentar fra våre lesere: Erling Fiste

Sagens hopp skal vises direkte på NRK. Men kvelden før var altså Romøren og elleve andre hoppere fra Kollenhopp i aksjon.

I en pressemelding sendt ut i ettermiddag sier Bjørn Einar Romøren:

– Jeg er den første til å beklage at gårsdagens testhopping kan ha tatt bort noe av glansen for Anette Sagens historiske første offisielle hopp i Nye Holmenkollen i kveld. Det har aldri vært meningen. Tvert imot, og jeg håper og tror at kveldens seremoni totalt vil overskygge snøskyen etter gårsdagens siste forberedelser før åpningen.

Anette Sagen var ifølge flere nettavstemninger, både i regi av Oslo kommune og NRK.no, den mest populære kandidaten til å åpne bakken.

– Hadde ikke gidda å hoppe

Espen Bredesen

VILLE IKKE HOPPET: Tidligere norsk gullhopper og nå NRKs ekspertkommentator, Espen Bredesen ville ikke ha hoppet i kveld.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Også Espen Bredesen, som er tidligere norsk gullhopper og nå NRKs ekspertkommentator, er sterkt kritisk til at Kollenhopp brukte en rekke mannlige prøvehoppere før Anette Sagens første «offisielle» hopp i det nye nasjonalanlegget. Han ville ikke gjennomført «PR-gimmicken».

–- Dersom jeg skulle hoppe, og jeg hadde blitt forespeilet å være førstemann ut i holmenkollen, og ikke fikk være det, så hadde jeg ikke giddet det, sier Bredesen.

Bredesen mener det bare er tull at bakken måtte prøvehoppes for at Sagens sikkerhet skulle bli ivaretatt. Han mener nye Holmenkollen er bygd etter alle FIS-krav og normer og at Kollenhopp derfor vet utmerket hvordan bakken fungerer.

– Hun har hoppet i VM, i x antall storbakker og nå hopper hun rundt omkring, så at hun skulle klart å hoppe like bra som Bjørn Einar er for meg en selvfølge, sier Bredesen. Det var planlagt å trene i bakken, så da må de ikke forespeile alle andre at det er første gangen det skal bli hoppet, når bakken allerede er hoppet i.

Romøren og de andre burde vært mannfolk nok til å si nei - de visste utmerket godt hva de gjorde. Nå framstår de som sutrete og smålige, som ikke kunne la Sagen hoppe først. Pinlig, er det!

Kommentar fra våre lesere: anne

Skuffede sambygdinger

Vidar Johansen

KRITISK: Anette Sagens tidligere hopptrener i Mosjøen mener Romøren glansen ved at han hoppet i Holmenkollen i går kveld.

Foto: Frank Nygård / NRK

Anette Sagens gamle hopptrener fikk også høre av sine kolleger på den videregående skolen i Mosjøen at Romøren hadde vært den første prøvehopperen.

– Det tar glansen fra dagens hopp, jeg regnet med at noen skulle prøvehoppe, men det blir dumt når Romøren stiller opp og med den medieoppmerksomheten som kommer med det, sier Vidar Johansen, som er Anette Sagens gamle hopptrener.

Flere så frem til å se Anette Sagen som den første hopperen ut fra kollen, som et signal på at Norge og hoppsporten her til lands likestilte kvinnene innen hopp.

Sagen og flere hoppkvinner har lenge kjempet for å hoppe i de samme konkurransen og bakkene som herrene. Men senest under OL i Vancouver ble de kvinnelige hopperne nektet å delta.

– Jeg reagerer ikke på at noen har prøvehoppet, det regnet jeg med at noen skulle. Det var kanskje litt ekstra dumt at det var Romøren og jeg reagerer på medieoppmerksomheten rundt det. De kunne tatt noen lokale helter til å teste ut bakken, sier Johansen.

Typisk norsk demokrati, folket tas med på råd og lederne handler motsatt. Skulle noe prøvehoppe skulle dette selvsagt vært vanlige prøvehoppere og ikke elitehoppere som ellers ikke brukes til dette.

Kommentar fra våre lesere: grukk
Video nsps_upload_2010_3_3_15_52_14_2765.png
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VENTER PÅ ANETTE: Tidligere hopptrener for Anette Sagen, Vidar Johansen, ser likevel fram til at Anette Sagen offisielt skal åpne Holmenkollen i kveld.