Hopp til innhold

God utsikt fra nasjonalparksenteret

Ved Nordland nasjonalparksenter i Saltdal har de montert et 85 meter langt bilde av den spektakulære utsikten fra Ørfjellet.

God stemning rundt bålet

De ansatte ved nasjonalparksenteret i Saltdal kan nå se både Lofoten og Sverige fra bålplassen sin.

Foto: Knut Rindahl

Bilder av utsikten fra Saltfjellets høyeste topp er blitt et enormt kunstverk. Kanskje er det verdens største naturfoto.

Se video her:

Video 454ebafb-af8f-4a81-a1f4-87b170267ce1.png

Det er fotografen Morten Andre Olsen som har tatt bildene og satt dem sammen på oppdrag fra Nordland nasjonalparksenter. Olufsen innrømmer at han fikk bakoversveis da han så den ferdige montasjen.

Gedigent

– Jeg var så opphengt i det tekniske mens jeg holdt på, og fikk ikke noe inntrykk av hvordan dette ville se ut ferdig montert. Jeg ble veldig overrasket. Det er jo gedigent, sier Olufsen.

Fotograf Morten Andre Olufsen

Det er fotograf Morten Andre Olufsen som står bak verket.

Foto: Knut Rindahl / NRK

Ørfjellet rager 1751 meter over havet og utsikten er formidabel. Det måtte to toppturer til før Olufsen hadde nok bilder til kunstverket på 360 grader. Første turen var ikke forholdene gode nok for fotografen, men andre gang fikk han full uttelling.

– Da var det perfekte forhold og ikke en sky på himmelen. Jeg kunne se helt til Lofoten og langt inn i Sverige, forteller Olufsen.

Fornøyd med utsikten

Bildet er montert i en sirkel rundt nasjonalparkens bålplass. De ansatte klager ikke på utsikten når de inntar kaffen i midten av verket.

– Det blir litt som å sitte å stirre inn i et bål. Man kan sitte timesvis og fordype seg. På samme måte kan man bruke dette bildet og la tankene fly til kjente og fremmede fjellområder, sier Benny Sætermo som er naturveileder ved nasjonalparken.

På bildet kan man se hele seks nasjonalparker i Norge og Sverige. Det er fort gjort å drømme seg bort og tro at man faktisk sitter på toppen av Ørfjellet.

– Jeg satt her og drakk kaffe en dag og så plutselig tre fluer ved et vann. Da tenkte jeg "dæven, det er fok der", ler Sætermo.