Påklager henleggelse etter julebords-dødsfall

De pårørende etter dødsfallet på et julebord i Melbu i Hadsel kommune i Nordland i november i fjor er ikke fornøyd med politiet. Nå ber de Riksadvokaten ta ut tiltale i saken.

Arbeideren på Melbu etter dødsfall

Tidligere denne måneden valgte politiet å legge bort etterforskningen av dødsfallet som skjedde under et julebord natt til søndag 30. november i fjor. Nå har de etterlatte påklaget avgjørelsen.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Det bekrefter advokat John Christian Elden, som representerer de etterlatte, overfor NRK torsdag.

– Vi har sendt inn klagen og bedt om at riksadvokaten reiser tiltale i saken, sier Elden.

John Christian Elden

Advokat John Christian Elden har sendt inn klagen på vegne av de pårørende.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Klagen er levert inn drøyt to uker etter at politiet valgte å legge bort etterforskningen av dødsfallet som skjedde i november i fjor.

Opprinnelig var tre menn siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Ingen av dem erkjente straffskyld.

– Jeg kan ikke se at det er grunnlag for straffansvar, saken er derfor henlagt, sa statsadvokat Geir Fornebo til lokalavisen Vesterålen Online da henleggelsen ble kjent.

Ber Riksadvokaten vurdere straff

Dødsfallet skjedde på et julebord hos Norway Seafoods i Melbu i Hadsel kommune i Nordland.

Politiet fikk melding om en beruset og brysom person som hadde oppsøkt julebordet, og ble tilkalt for å fjerne mannen.

Politiadvokat Kay-Rønning Nyvold ved Midtre Hålogaland politidistrikt

Politiadvokat Kay Rønning-Nyvold bekrefter at de har mottatt klagen.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

Da politiet kom fram til stedet etter en halv time, fant de mannen livløs. Helsepersonell satte i gang gjenopplivingsforsøk, men klarte ikke å redde ham.

Under etterforskningen kom det fram at de tre tidligere siktede mennene hadde bundet den ubudne julebordsgjesten på hender og føtter etter et basketak.

Advokat John Christian Elden mener Riksadvokaten må se på saken på nytt.

– Vi aksepterer at det ikke regnes som forsettelig drap, men ber Riksadvokaten vurdere om de siktede har vært uaktsomme når det gjelder drapet, og dessuten etterlatt avdøde hjelpeløs og uten tilsyn slik at han døde. Begge deler er straffbart, sier Elden til NRK.

Politiet har mottatt klagen

Politiadvokat Kay Rønning-Nyvold ved Midtre Hålogaland politidistrikt bekrefter at de nylig har mottatt klagen fra de pårørende.

– Nå skal politiet, som i utgangspunktet etterforsker saken, skrive sine anførsler. Deretter sender vi den til statsadvokaten, som igjen oversender til Riksadvokaten som skal vurdere klagen, sier han til NRK.

Hvor lang tid det vil ta, kan ikke politiadvokaten si noe om nå.

Mannen som døde, var tidligere straffedømt og en kjenning av politiet. Ingen av de tre mennene som var siktet, er kjent av politiet fra tidligere. Etter avhør ble alle tre løslatt.