Hopp til innhold

– Vi har alltid hatt en stor interesse for havet

Venneparet fra Sverige skal bruke 100 dager på å kartlegge søppelsituasjonen langs norskekysten med kajakk.

NRK har tidligere skrevet om utfordringene med marint avfall i havet. Hvert år havner 6,4 millioner søppel i verdenshavene, og i Norge foretas det ingen systematisk kartlegging av problemet.

Dette fant et vennepar fra Sverige seg ut for å gjøre noe med.

– Vår tanke er å kartlegge søppelsituasjonen langs hele norskekysten, sier Johan Mikkelsen.

Sammen med kompisen Alexander Betsholtz har de lagt ut på en hundre dager lang kajakkekspedisjon langs kysten av Norge. Hensikten er å kartlegge søppelsituasjonen langs kystgrensen.

– Akkurat nå befinner vi oss i Mehamn, hvor vi har blåst inn og står værfaste. Men vi setter kursen videre så snart været blir bra, fortsetter Johan.

– Det finnes for lite informasjon

Johan Mikkelsen og Alexander Betsholtz

MILJØINTERESSERT: – Vi har begge alltid hatt en stor interesse for havet, forklarer Johan Mikkelsen (til høyre) og Alexander Betsholtz.

Foto: Privat

Mens Johan har jobbet som fiskeguide de seneste fem årene, studerer Alexander for å bli miljøingeniør. De møttes på gymnaset, hvor de begge studerte marinbiologi i Lyskil. Slik startet det som utviklet seg til et over gjennomsnittlig engasjement for miljøspørsmål i det marine miljø.

– Vi har begge alltid hatt en stor interesse for havet. Så slik startet det, og interessen for miljø og forsøplingsspørsmål har vedvart siden, utdyper Alexander.

Bakgrunnen for at de bestemte seg for å padle langs verdens nest lengste kyst, bunner i nettopp det de forklarer som kunnskapsmangel om situasjonen i havet.

– Det finnes lite informasjon med tanke på tilstandene langs norskekysten, og det har vi tatt konsekvensen av, sier Alexander, og forklarer at de har tatt i bruk en skala fra en til 10 for å beskrive søppelsituasjonen.

– 10 er mest og 1 er minst. Hver gang vi går i land, protokollfører vi og tar bilder. Vi måler både vekt og volum på det vi finner. Materialet skal vi bearbeide når vi kommer hjem til Sverige, i samarbeid med miljøorganisasjonen «Paddla För Livet», fortsetter han.

– Svært mye søppel

Når NRK snakker med venneparet har de tilbakelagt rundt en tiendedel av reisen sin.

– I begynnelsen, de første dagene, fra riksgrensen ved Jakobselv og frem til Kirkenes, så var det faktisk helt okay. Den strekningen lå på rundt en femmer. Men når vi kom forbi Vardø og den eksponerte delen av kysten der, så var det svært mye søppel, primært avfall fra fiskeflåten, sier Johan.

Det er en drøm å få padle langs den norske kysten.

Johan Mikkelsen

– Det er interessant å jevnføre, og se på både mengde og type avfall samt hvilke steder søppelet samler seg. Da kan man kanskje også si noe om hvor innsatsen bør legges, legger Alexander til.

Og engasjementet stopper ikke der.

– Drømmen er å padle rundt Svalbard. Det er det ingen før som har gjort, sier Johan.

– Hvordan er det å bruke 100 dager på et slikt prosjekt?

– Det er en drøm å få padle langs den norske kysten. Klarer man det, kan man kanskje klare å padle rundt Svalbard til slutt, sier Johan.

Du kan selv følge ekspedisjonen deres på nettstedet kayakingnorway2014.com