NRK Meny
Normal

På treff igjen ett år etter at ulykka ramma

For nøyaktig ett år siden var Eilif Iversen (t.h.) på tur til trekkspilltreff da han havna i ei alvorlig trafikkulykke. Siden har han trent seg opp med ett mål for øyet, å komme seg på årets treff i Saltstraumen.

Trekkspillduoen Eilif Iversen og Steinar Laukslett

TREKKSPILLKAMERATER: Eilif Iversen (72) møtte Steinar Laukslett igjen i Saltstraumen denne helga. Det var ingen selvfølge etter den dramatiske ulykka på tur til treffet i fjor.

Foto: Inger Marie Laukslett

12 juni 2014: Eilif Iversen kommer kjørende alene i bilen sin like sør for Saltfjellet. Han er på vei nordover fra Sleneset på Helgeland til Bodø. Der skal han delta på det årlige trekkspilltreffet. Så smeller det, og Eilif kommer aldri fram til vennene som venter i Saltstraumen.

– Jeg husker ingenting fra ulykka. Men vet at jeg fikk et illebefinnende og braste inn i en annen bil. Heldigvis gikk det bra med dem i andre bilen.

Måtte klippes ut av bilen

Eilif Iversen

Eilif Iversen

Foto: Inger Marie Laukslett

Eilif måtte klippes ut av bilen og ble frakta hardt skadd og i siste liten med ambulansehelikopter til sykehuset i Mo i Rana. Derfra ble han sendt til UNN i Tromsø I 10 dager lå han i koma.

– Da jeg kom til meg selv ble jeg fortalt at jeg var alvorlig skadd. Etter hvert begynte jeg å klarne i hodet. Legene ga meg god fortrøstning, og jeg tenkte: dette skal jeg klare!

Mista en fot

Fronkollisjon E6 Saltfjellet

Store materielle skader på bobilen som var involvert i kollisjonen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Skadene etter kollisjonen er omfattende: Han har knust venstre ben og underarm, og har nesten ikke førlighet i den venstre armen. Bruddskader i ansikt og nakke. Legene blir nødt til å amputere venstre ben i kneleddet.

– Det var bare å ta fatt på opptreninga. Jeg starta i Tromsø og har vært på Nordtun HelseRehab. Jeg mista jo en fot, men nå kommer jeg meg rundt og greier fint å bo hjemme, forteller 72-åringen.

Trodde ikke, men håpet

I dag, nøyaktig ett år etter ulykka, er Eilif tilbake i Saltstraumen. Siden desember har han gått med protese, og nylig kjøpte han seg ny bil. Akkurat i tide for å nå fram til årets treff.

– Jeg hadde ikke trodd, men håpet at jeg skulle klare det. Det er helt topp å være her.

Hva slags stoffer er du laga av som har greid dette?

– Tja, si det. Jeg har vært vant med kroppslig arbeid siden jeg var helt ung. Arbeidsplassen min var først på havet, senere jobbet jeg som elektromontør.

– Nesten rørende

Vennene i trekkspillmiljøet er full av beundring.

– Vi skjønner ikke helt hva han er laga av. Det er utrolig det han har klart, nesten rørende. Vi er så glad for å ha han i lag med oss her i helga, sier Inger Laukslett.

Mannen til Inger spiller i trekkspillduo med Eilif. I mer enn 20 år har de møttes på det årlige trekkspilltreffet.

Eilif Iversen

Ett år etter ulykka har Eilif Iversen en fot mindre. Men han kommer seg rundt og kan igjen kjøre bil.

Foto: Inger Marie Laukslett

– Jeg har spilt siden jeg var 17. Nå på 17. mai underholdt jeg på Sleneset med trekkspillet mitt. Jo, det er et kjempemessig miljø, slår Eilif fast.

Nye planer

Søndag ettermiddag starter han på den lange vel fem timers bilturen hjemover. Og han gir seg ikke med dette ene treffet.

– Snart skal jeg spille i en 70-årsdag. Også tror jeg jammen at det blir trekkspilltreff i Nord-Sverige senere i sommer, avslutter Eilif Iversen.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.