Maria (19) var på konfirmant-tur ved bin Ladens skjulested

– Skummelt å tenke på, sier 19-åringen, som var på konfirmanttur i militærbyen Abbottabad, hvor verdens mest ettersøkte terrorleder skjulte seg i flere år.

– Det er vel kanskje naivt å tro det, men vi får håpe verden blir et litt tryggere sted nå som han er død. Det kommer nok nye ledere, men neppe så sterke som bin Laden, sier Maria Louise Ellingsen, som i år er russ ved Sortland videregående skole i Vesterålen.

Det var det ekstra spesielt å våkne opp til nyheten om at verdens mest ettersøkte terrorleder Osama bin Laden ble skutt og drept akkurat i den byen hvor hun og fire andre ungdommer fra Vesterålen var på konfirmanttur for bare få år siden.

– Godt vi ikke visste

Abbottabad ligger i Khyber-Pakhtunkhwa provinsen nord i Pakistan ikke langt unna Kashmir. Amerikansk etterretning sier at bin Laden trolig har oppholdt seg i eller rundt Abbottabad de siste 5-7 årene.

Det fikk Maria Louise og konfirmant-vennene vite først i dag.

– Det er like bra vi ikke visste noe. Hadde jeg visst at han bodde rett ved siden av meg da jeg var der, ville jeg vært betenkt. Jeg synes det er skummelt og ekkelt å tenke på, sier hun til NRK.no.

Bevæpnede vakter

Mens konfirmanter flest reiser på leir i nærområdet, fikk de fem konfirmantene fra Vesterålen være med på en to uker lang reise til Pakistan for å besøke jorskjelvofre.

Se video:

Video BIN LADEN

SLIK OPPLEVDE DE TUREN

– Det er ikke mange på min alder som har fått en slik muliighet. Selv om jeg kjente til katastrofen gjennom media, er det noe helt annet å se det med mine egne øyne, forteller Maria Ellingsen.

Konfirmantene og det norske følget ble fotfulgt av bevæpnede vakter da de beveget seg rundt i Abbottabad. Men de følte seg aldri truet da de beveget seg rundt i militærbyen.

– Vi fikk noen ukvemsord slengt etter oss fordi noen oppdaget at vi satt og spiste midt på dagen under ramadan. Men det var alt, sier hun.

De kristne undertrykkes

Maria Ellingsen ved Sortland videregående skole

Maria Ellingsen er russ ved Sortland videregående skole.

Foto: Privat

Like enkelt var det ikke for den kristne delen av befolkningen i den nordlige delen av Pakistan.

– Vi besøkte den kristne menigheten i Abbottabad, og medlemmene fortalte om diskriminering på arbeidsmarkedet. Ungene ble mobbet på skolen.

Besøkte jordskjelvofre

8. oktober 2005 rammet et voldsomt jordskjelv rammet Pakistan og drepte 75.000 mennesker og gjorde 3,5 millioner hjemløse. Halvparten av dødsofrene var barn.

Også Stine Pedersen var med på turen til Pakistan.

– Det gjorde et voldsomt å inntrykk å treffe barna som har mistet alt. Det føltes godt å dele ut klær slik at de ikke skulle fryse til vinteren. Mange sprang rett inn i teltene sine og kledde på seg de norske klærne. Midt i all tragedien var det mye smil og glede. For oss var det umulig å forestille seg hvor ille det var å leve uten foreldrene mine og bli sendt til en leir uten familien min, sier Stine Pedersen.

Fortsatt i dag er situasjonen vanskelig for menneskene i dette området. Under halvparten av dem som ble rammet har fått bygd opp husene sine, og flere tusen bor fortsatt i teltleire.

Enorme kulturforskjeller

Maria Ellingsen

Maria Ellingsen er i full gang med russefeiringen. Men i dag gikk tankene tilbake til det to uker lange oppholdet i byen Abboottabad, hvor Osama bin Laden ble skutt 1. mai.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

Også de enorme kulturforskjellene gjorde stort inntrykk på de norske ungdommene.

– Ungdommene i Pakistan har ikke russefeiring for å si det sånn. De er bundet av tradisjoner og religion, og lever etter svært strenge regler, sier Ellingsen.

Turen ble en tankevekker for de norske ungdommene.

– Ikke bare har vi mat på bordet hver dag, og er spart for store naturkatastrofer. Vi lever i trygge omgivelser og får frihet til å stort sett gjøre som vi vil fra vi er 15-16 år gamle. Det kan ungdommene i Pakistan bare drømme om, sier hun.

Huset Osama bin Laden skjulte seg i da han ble drept

Det spekuleres i om dette kan ha vært bin Ladens tilholdssted i Pakistan, men opplysningene er foreløpig ikke bekreftet.

Foto: FAISAL MAHMOOD / Reuters

Sigurd Steinum og Tord Theodor Olsen fulgte konfirmantene med videokamera under hele reisen.

Video Film

På konfirmanttur i Pakistan

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.