NRK Meny
Normal

På desperat jakt etter cruiseguider

Noen måneder før turistsesongen starter, er det desperat mangel på guider som kan ta seg av turistene Bodø. – Vi trenger tre ganger så mange som i fjor, sier salgssjef Anne Skoglund.

Fiskebåt møter cruiseskip i Buksnesfjorden i Lofoten

CRUISEVEKST: Fiskebåt møter cruiseskip i Buksnesfjorden i Lofoten. i ÅR

Foto: Helge Gabrielsen

Idag arrangeres det første møtet som skal rekruttere flere cruiseguider i Bodø.

– Til nå har vi hatt kontroll, men reiselivet er i vekst og cruisetrafikken eksploderer. I 2015 vil vi komme til å ha behov for tre ganger så mange guider som i fjor, sier salgssjef Anne Skoglund ved Folkeuniversitetet.

Den store veksten i antall turister gjør at guidene må kunne andre språk enn tidligere.

– Vi håper på mange frammøtte i kveld, og håper vi kan inspirere, motivere og informere slik at vi får flere guider på laget, sier hun.

Fra ni-12 skip

Bodø havn

I Bodø Havn blir du som reisende ønsket velkommen på flere språk. I Lofoten var det 74 cruiseskipsanløp i fjor, de forventer det samme i år.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Reiselivsnæringen forventer en solid vekst i tallet på cruisepassasjerer som kommer til Nordland i år. Havnedirektør Ingvar Mathisen i Bodø venter storinnrykk i løpet av cruiseskip året.

– Nå har vi etablert et cruisenettverk. Visit Bodø er kommet på banen, og tar en aktiv rolle i det som skjer på land. Vi jobber også opp mot guidesiden, sier Mathisen til NRK.

Mens andre havner i Norge opplever en nedgang, så går det bedre i Nordland. I Lofoten var det 74 cruiseskipsanløp i fjor, de forventer det samme i år.

I Bodø havn øker man anløpene fra ni i fjor til 12 skip i år, men skipene er større og passasjerantallet er ventet å øke med hele 230 prosent.

– Målet er at vi skal få mange flere cruiseskip til Nordland fylke.

Oppfordrer flere til å bli guide

Line Grepperud Olsen

Line Grepperud Olsen er guide i Bodø, og håper på flere kolleger til sommeren.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Nordland guideservice har i dag 30 norsktalende, 17 tysktalende, 32 engelsktalende, fire fransktalende og fem spansktalende guider.

Line Grepperud Olsen guide i Bodø håper at flere kunne tenke seg å jobbe som guide for cruisepassasjerer.

– Er du glad i Bodø, kan språk og har lyst å vise fram byen er det bare å hive seg rundt. Det er spesielt mangel på folk som snakker tysk, spansk og fransk. Det er en krevende, men samtidig veldig artig jobb, sier hun til NRK.