På bedringens vei etter krisen

Træna må satse på lokalt eierskap, mener ordføreren etter at hjørnesteinsbedriften hang i en tynn tråd for vel et år siden.

Træna

UENIGHET: Det er uenighet om hjørnesteinsbedriften i Træna bør ha lokale eller utenforstående eiere.

Foto: Kari Skeie

– Nå er vi kommet i en situasjon der det er drift på begge anleggene. Vi ser derfor lysere på situasjonen i dag, sier ordfører i Træna, Per Pedersen.

Men vinteren og våren 2014 var det krise og ordføreren beskrev situasjonen som svært alvorlig. Fiskeindustribedriften Pelagia AS permitterte flere ansatte og framtiden til hjørnesteinsbedriften på Træna var mørk. I tillegg satt eierne langt unna.

Skeptisk til eierskap

Bedriften ble delt i to. Den ene delen eies av Pelagia, mens den andre eies lokalt. Bedriften overlevde og Geir Sjøset driver det lokale selskapet og har i dag rundt 70 ansatte. Selv om arbeidsplassene er reddet, er det fremdeles stor skepsis rundt utenforstående eiere.

– Det går rette veien og vi er på tur opp etter å ha vært langt nede. Lokalt eierskap er alfa og omega og er ekstra viktig på små plasser. Har du eksterne eiere så tenker de ikke på plassens ved og vel, sier Sjøset.

Geir Sjøset

FORNØYD: Geir Sjøset er glad for at selskapet hans overlevde etter krisen i 2014.

Foto: Kari Skeie

Uenig

I Bergen er administrasjonen i Pelagia av en helt annen oppfatning når det gjelder eierskap.

– Det er jeg uforstående til hvorfor de sier. Nå når det drives av Pelagia som konsern så går det vesentlig bedre enn før. I det lange løp er det ikke så avgjørende om eieren har adresse der eller der. Det viktigste er om eieren er i stand til å drive det godt med dem som jobber på stedet, sier administrerende direktør i Pelagia, Egil Magne Haugstad.

Ikke i tvil

Selv om fiskerikonsernets ledelse mener det ikke spiller noen rolle om hvorvidt eierne er lokale eller ikke, er ordfører Pedersen ikke i tvil.

– Lokalt eierskap vil mer for lokalsamfunnet enn om man er utenfra og skal drifte. Når en bor på plassen er man interessert i at det skal være aktivitet og at det skal foregå noe hele tiden , avslutter Pedersen.