Hopp til innhold

Lover lavere satser og færre bomstasjoner

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) fridde til bilistene da han snakket om veiutbyggingen på Helgeland i Mo i Rana i dag.

Regjeringen kutter en av de tre planlagte bomstasjonene for nye E6 på Helgeland.

Ranaordfører Kai Henriksen (H) og samferdselsminister Ketil Solvik Olsen (Frp) i samtale under dagens pressekonferanse i Mo i Rana.

Statsråden innrømte at bompenger er en bitter pille å svelge for Fremskrittspartiet.

Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen i Mo i Rana

Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Men stortingsflertallet ligger fast på at vi skal ha bompengefinansiering. Men det vi får til nå er en betydelig kostnadsreduksjon for bilistene, sa Ketil Solvik-Olsen på pressekonferansen i rådhuset i Mo i Rana i dag.

Fjerner bomstasjon på Krokstrand

Regjeringen vil bevilge 300 millioner kroner ekstra, og fjerne en av de tre planlagte bomstasjonene i forbindelse med ny E6 gjennom Helgeland.

Det har vært planlagt to bomstasjoner nord for Mo, på Reinforshei og en på Krokstrand. Det er stasjonen på Krokstrand like sør for Saltfjellet som nå blir fjernet fra planene.

Den mest omstridte stasjonen som skal plasseres i Skamdalen på grensen til Hemnes – blir ikke fjernet.

Som NRK tidligere har skrevet har Hemnes kommune har vært negativ, fordi den ville ramme alle som pendlet til og fra Mo.

– Blir billigere

– Regjeringa vil også redusere avgiftene på de to andre bomstasjonene med 20–30 prosent, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen på pressetreffet i rådhuset i Mo i Rana i dag.

Han håper på rask behandling i Stortinget, slik at arbeidet kan starte allerede til høsten.

Solvik-Olsen sier at han også vil jobbe for å flytte gods fra vei til tog.

– På E6 på Helgeland er det flere steder hvor veien ikke er bred nok til midtstripe, og jeg har full forståelse for at innbyggerne i regionen er bekymret for det økende antall vogntog. Vi vil jobbe for å få større regularitet på godstogene mellom nord og sør.

Samtidig innrømmer han at Nordlandsbanen ikke står øverst på regjeringen sin agenda.

– Men jeg er klar over problemstillingen, og vi jobber med en godsanalyse som også vil komme Nordlandsbanen til gode, sa Solvik-Olsen.

(artikkelen fortsetter under)

Pressemøte med samferdselsminister Ketil Solvik Olsen på Helgeland

F.v. Varaordfører Allan Johansen, ordfører Kai Henriksen, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, statssekretær Bård Hoksrud og Hemnes-ordfører Kjell Joar Petersen-Øverleir.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Stortingsrepresentant Kjell Idar Juvik (Ap) er glad for utspillet til samferdselsministeren i dag.

– Jeg er glad at man nå kommer i gang med behandlingen av Vegpakke Helgeland i Stortinget. Men Høyre og Frp må jo være skuffet i dag som gikk til valg på at E6 skulle bli bomfri. Spesielt ordfører og varaordfører i Hemnes som ikke ville være med på vegpakken, sier Juvik.

Han er også glad for at regjeringen øker det statlige bidraget med 300 millioner og reduserer satsene.

– Imidlertid er jeg spent på hvor de skal ta disse pengene fra? Vil det gå ut over noe annet?