Hopp til innhold

Øyvind får stamcelletransplantasjon

Øyvind Gundersen (43) har blodkreft og er alvorlig syk. Nå har han fått nyheten han har gått og ventet på. I januar får han stamcelletransplantasjon. – Jeg har fått mitt livs bursdagsgave, sier han.

Øyvind Gundersen (43)

FÅR CELLEGIFT: – Jeg er avhengig av cellegift for å holde sykdommen i sjakk. Ellers kan det fort forverre seg. Dette er en investering i livet, sier han.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Like etter jul reiser han til Rikshospitalet, hvor han skal få stamcelletransplantasjon med navlestrengsblod.

– Jeg spøkte med legen min om at det jammen var på tide. Sykemeldingen min går nemlig ut 2. januar, sier en glad og lettet Øyvind Gundersen til NRK.no.

Det var i september i år at legene oppdaget at Øyvind Gundersen fra Valnesfjord har akutt leukemi. En beinmargstransplantasjon ville ha økt sjansene betraktelig for å bli frisk. Men Øyvind har en vanskelig vevstype, som gjør at de så langt ikke er funnet en egnet donor blant 13 millioner donorer i Norge, Europa og USA.

– De har fortsatt ikke funnet beinmargsdonor. Men navlestrengsblod kan brukes til å erstatte ødelagt benmarg. Dette er blod som er høstet fra foster, og da er kravene til match av vevstype mindre enn ved en voksen donor, sier Øyvind Gundersen til NRK.no.

Forsto det ikke helt

Da Øyvind fikk beskjeden om at transplantasjonen gikk i orden var han akkurat kommet hjem fra Universitetssykehuset i Tromsø etter en tøff runde med cellegiftbehandlinger.

– Jeg var kjempesliten, og følte meg helt tom både fysisk og psykisk. Derfor klarte jeg ikke helt å ta den gode nyheten innover meg, forteller han.

Men etter noen dager hjemme steg både formen og humøret, og Øyvind kunne glede seg over telefonen fra legen. Da kunne han også legge ut nyheten på Facebook.

I morgen fyller ildsjelen og friskusen fra Valnesfjord 44 år.

– Jeg har hele tiden hatt troen på at det skulle gå riktig vei. Og dette var den beste bursdagsgaven jeg kunne fått. Det er dette jeg går for. Noe annet mål har jeg ikke. Jeg skal bli frisk, sier 43-åringen.

Øyvind Gundersen (43)

Her er Øyvind Gundersen på Universitetssykehuset i Tromsø og gjennomgår ei knallhard cellegiftbehandling som vil pågå flere måneder.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Det er en tøff prosess han skal igjennom når han kommer til Oslo.

– Legen min har advart meg om at dette ikke er en frøkensport. Først skal jeg gjennom forundersøkelser. Deretter skal jeg gjennom en cellekur som skal utslette alle kreftceller i beinmargen. Deretter får jeg overført nye stamceller i form av blodoverføringer. Dette vil skje i to etapper, forklarer Gundersen.

Han er ved godt mot, og håper på en rolig julefeiring hjemme sammen med familien før avreisen.

– Man kan ikke bare ha fokus på sykdommen. Men samtidig er det litt vanskelig å tenke på jula. Den blir som den blir.

– Googler ikke prognoser

Tida etter stamcelletransplantasjonen tenker han ikke så mye på.

– Nei, jeg har ikke satt meg ned for å google på sjansene for å bli frisk. Klart tanken streifer meg, men jeg prøver å skyve det unna. Min jobb er å være best mulig rustet fysisk og psykisk for å møte påkjenningingene . Spise riktig og trene. Og statistikk og prognoser er jo til for å motbevises, smiler han.

Øyvind endret donorreglene

Da han fortalte historien sin i media sin ble både familie, venner, arbeidskompiser, Facebookvenner og hjembygda mobilisert for å bli blodgivere og beinmargsdonorer

Fram til i høst har det tatt svært lang tid å bli registrert som beinmargsdonor. Praksisen har vært at man først melde seg som blodgiver og vente i tre måneder før man kan ta blodprøven for å bli beinmargsdonor.

Men etter press fra Øyvind Gundersens støttespillere, ble reglene endret. Beinmmargsreigistret åpner nå for at du registreres første gang du gir blod.

Takker for støtten

Video Leter etter beinmarg

VIDEO: Øyvind Gundersen er på Universitetssykehuset i Tromsø og gjennomgår ei knallhard cellegiftbehandling.

– Det å se at så mange bryr seg er rørende. Det falt meg aldri inn at engasjementet skulle bli så stort. Jeg har fått hilsener og støtteerklæringer fra kjente og ukjente over hele landet. Også fra folk som har vært igjennom det samme som meg. Jeg er alle en stor takk skyldig, sier Øyvind Gundersen.