Hopp til innhold

Øyelege Jens Kratholm dømt for grovt bedrageri av flere tusen pasienter

Den tidligere øyelegen Jens Kratholm i Narvik er dømt til to års fengsel for å ha utsatt titusenvis av pasienter for unødvendige og dyre undersøkelser.

Jens Kratholm

DØMT: Jens Kratholm i Narvik sto tiltalt for 33 000 tilfeller av bedrageri av øyepasienter med et omfang på 13 millioner kroner. Nå er han dømt til to års ubetinget fengsel.

Foto: Martin Mortensen

Den omstridte øyelegen Jens Kratholm i Narvik sto tiltalt for 33 000 tilfeller av bedrageri av øyepasienter med et omfang på 13 millioner kroner.

Øyelegen er i dag dømt til to års fengsel, ifølge den ferske dommen fra Midtre Hålogaland tingrett.

Samtidig har retten bestemt at de ikke kan ta stilling til erstatningskravene før senere. Det kreves ytterligere beregninger rundt disse spørsmålene, heter det i dommen.

Imidlertid får han inndratt tre millioner i såkalt straffbart utbytte.

Kratholm selv hele tiden har nektet straffskyld.

Hans forsvarer Tor Strand opplyser at Kratholm er overrasket over at han ble dømt.

Da han fikk forkynt dommen i dag, anket han på stedet, ifølge Strand.

Våren 2019 ble Kratholm pågrepet av politiet utenfor klinikken sin, og sikta for grovt bedrageri.

I ettertid ble siktelsen utvida til å omhandle alle pasienter han har behandla. Til sammen 10 300 pasienter.

Etter flere utsettelser, ble rettssaka avvikla i perioden mellom 8. mai og 15. juni.

– En helt opplagt dom

Audhild Jensen

Audhild Jensen er glad for dommen i Midtre Hålogaland tingrett.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

Aktoratet la ned påstand om fire års fengsel. Midtre Hålogaland tingrett falt altså ned på to års fengsel. Retten mener at saken har vært hos politiet i 15 månder uten at noen etterforskningsskritt har blitt gjort. Dermed fikk han straffereduksjon.

– Vi konstaterer at tiltalte er domfelt. Dommen er vesentlig annerledes enn påtalemyndighetens påstand om fengsel i fire år og inndragning av 11,9 millioner kroner. Vi vil se på dommen og vurdere om det er grunnlag for anke, sier politiinspektør i Nordland politidistrikt, Bjarte Walla.

En av Kratholms tidligere øyepasienter er Audhild Jensen, som i 2019 deltok i Brennpunkt-programmet «Pengespesialistene». Hun har også vært en del av rettssaken, som nå har fått sin konklusjon.

Hun er glad for at øyelegen nå er dømt.

– Det er helt opplagt at han skulle bli dømt. Det er mange som er blitt forulempet og lurt, sier hun til NRK.

Denne saken handler om tillit mellom lege og pasient. Hvor mye skal en pasient betale, og hva kan en lege kreve. Jensen forteller at i kjølvannet av Brennpunkt-programmet har mange tatt kontakt og fortalt om økonomiske belastninger.

Jeg er glad for at jeg sto fram med min historie. Jeg opplevde det som bare positivt. Det som var tungt var de årene jeg brukte på bli trodd i systemet før politiet til slutt ble koblet inn, sier hun.

170.000 konsultasjoner

Det er mer enn 20 år siden den danske øyelegen kom til Narvik, hvor han fikk avtale med Helse Nord som såkalt avtalespesialist.

Siden 1997 har han ifølge egne tall hatt 170.000 konsultasjoner. Han har utført 15.000 grå stær-operasjoner.

I oktober 2017 anmeldte Helse Nord øyelegen for mistanke om bedrageri av en rekke pasienter over en femårsperiode.

Retten er satt. Kratholm-saken dag 1. Lina Therese Remlo er bistandsadvokat for øyepasientene.

I dag falt dommen i Midtre Hålogaland tingrett. Lina Therese Remlo er bistandsadvokat for øyepasientene. Bildet er fra rettssakens første dag.

Foto: Frida Brembo / NRK

Da NRK møtte Jens Kratholm i juli 2020 innrømmet han at det ikke var forsvarlig å jobbe så mye som han hadde gjort.

– Du må jo jobbe mer enn åtte timer om dagen. Og det er jo klart. Liksom å kjøre i 130 i 60-sona, så er det jo ikke forsvarlig. Og det vet Helse Nord, uttalte Kratholm.

Rettssaka ble utsatt fordi tre av dommerne var inhabile fordi de var i slekt med pasientene.

Ikke bare rettssaka, men også avgjørelsen fra tingretten ble utsatt i siste liten. Den skulle egentlig komme klokka 10.00 mandag denne uka.

185 pasienter krever penger tilbake

Selv om tiltalen omfatter bedrageri av 10 300 pasienter, var det bare en liten del av alle pasientene som var omfatta av politiets tiltale.

Bistandsadvokaten la på vegne av 185 navngitte fornærmede ned separate erstatningskrav på mellom 115 kroner og 8 380 kroner. Disse utgjør samlet 694 638 kroner. Retten har imidlertid konkludert med at erstatningspørsmålene må behandles senere.

Årsaken? Retten mener de trenger ytterligere redegjørelser og beregninger før de kan ta stilling til kravene.

I ettertid ble siktelsen utvida til å omhandle alle pasienter Kratholm har behandla

Ifølge Brennpunkt-programmet «Pengespesialistene» opererte Øyeklinikken i Narvik rundt år 2000 flere for grå stær enn alle øyelegene på Rikshospitalet. Til sammen.

Kratholm på sin side forsvarte det store antallet operasjoner og sa at kapasiteten på øyeleger er helt sprengt i Nord-Norge.

Han har vist til legenes etiske regelverk, som sier at man som lege ikke kan nekte en pasient behandling, med mindre man er rimelig sikker på at han kan få behandling hos en annen lege.

Kratholm har også ment det er feil tiltalebeslutning som er tatt ut.

– Han har opptrådt korrekt etter tariffen, og fulgt tariffen sånn som den må forstås, har hans forsvarer Tor Strand tidligere uttalt.

Oppdatert kl.14:35: NRK skrev først at retten har besluttet at Kratholm slipper å betale erstatning til sine tidligere pasienter. Det er ikke riktig. Det riktige er at spørsmålet om erstatning utsettes til senere.