Hopp til innhold

Overrasket over nye Sellafieldeiere

Sellafield-motstander og biskop i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen er overrasket etter å ha møtt de nye eierne.

Biskop Tor B. Jørgensen

Biskop Tor B. Jørgensen er engasjert i kampen mot forurensning fra atomanlegget Sellafield i England.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

- Møtet med de nye eierne av atomgjennvinningsanlegget Sellafield var svært positivt, sier Jørgensen.

Sellafield-anlegget i England er omstridt på grunn av lekkasjer av radioaktivt avfall, som har hatt retning mot norskekysten.

I går møtte miljøaktivistene Lofoten mot Sellafield de nye eierne.

Møter toppene i Sellafield

Blant de andre deltakerne var miljøvernminister Erik Solheim (SV), leder av Stortingets miljøkomité Gunnar Kvassheim (V) samt representanter fra både Nordisk Råd, Statens Strålevern og andre offentlige organer.

- Det ble et overraskende møte, sier Jørgensen.

Ny holdning

Sellafield har tidligere vært eid og operert av British Nuclear Fuels (BNFL), men 24. november overtok et konsortium ledet av det amerikanske ingeniørselskapet URS Washington Group ansvaret for anlegget. Franske Areva og britsike Amec er også med i eiergruppen.

Møtet med de nye eierne ble en positiv opplevelse for Tor B. Jørgensen.

- De var veldig opptatt av sikkerheten. Dette er folk som har drevet med atomenergi i USA og Frankrike som nå er kommet inn. De har nok en annen sikkerhetskultur enn det vi har vært vant til fra de som har drevet Sellafield-anlegget. Og det var helt åpenbart at de ønsket å ta tak i dette. Så det var veldig gledelig, og på en måte litt overraskende, sier Jørgensen.

- Eneste liktorn

– Sellafield har vært den eneste liktornen i det norsk-britiske samarbeidet, sa Erik Solheim til Bellona Web etter møtet. Han forsikret at Sellafield står svært høyt på agendaen i alle samtaler på alle nivåer mellom norske og britiske myndigheter.

– Vi ønsker primært at reprosesseringsanlegget THORP skal stenges så fort som overhodet mulig. Dersom det ikke lar seg gjøre er det avgjørende at alle sikkerhetstiltak gjennomføres, og at anlegget i hvert fall ikke får forlenget levetid, men stenges som planlagt i 2010, sa Solheim.

Du kan lese mer om Sellafield på Bellonas sider: Nye koster på Sellafield