Overrasket av orkan på sistereisen

Værgudene var ikke mild da MS Nordstjernen la ut på sin siste reis. – Det er jo litt rock 'n' roll, med mye rulling og stamping, og de aller fleste passasjerene stakk til køys når det stod på som verst, sier NRK-reporter Helge Lyngmoe.

– Det var kjempefint fra Kirkenes til Vadsø, med nydelig vær, sol, stille og fint. Det var det også på turen til Vardø, men videre vestover begynte det å rulle, og det roet seg ikke før vi kom til Hammerfest, sier Lyngmoe.

Han er på skipet for å lage en dokumentar om den siste reisen til det ærverdige skipet, som har seilt langs norskekysten i 56 år. Om bord er også rundt 90 passasjerer som skal følge den eldste hurtigruta som er i drift på turen sørover.

– Så ut som hurtigruta skulle til å forlise

Men fra solskinn og stilla, blåste det opp til orkan i kastene da Nordstjernen skulle seile for siste gang i ruta si langs Finnmarkskysten. Det førte til at anløpsstedene Mehamn, Honningsvåg og Havøysund ble innstilt.

– Vi møtte nordgående hurtigrute Kong Harald mellom Honningsvåg og Hammerfest, og det så ut som den var på vei til å forlise. Vi så nesten ikke den store hurtigruta i de store bølgedalene. Det var heftig, sier kameramann Ola Helness.

– Skulle ønske de ble kasta på havet

– Du ser på ansiktsuttrykket til folk at de nærmest skulle ønske at de ble kasta på havet. Når uværet er så langvarig så er det jo en ærlig sak at folk blir urven, sier Lyngmoe.

Han hevder at han ikke blir sjøsyk når han er på havet, selv om uværet har gitt ham og kameramannen noen tekniske utfordringer.

– Det har bare vært om å gjøre å holde seg fast. Vi prøvde å montere et kamera på brovingen, men vi måtte bare gi opp, vi ble gjennomvåte. Og når det står på som verst, så blir man fort sjøsyk når man står og ser inn i søkeren på kameraet, sier Helness.

Fotograf Ola Helness prøver å sette sjøbein på dekk

MÅ SETTE SJØBEIN: Fotograf Ola Helness sier at under de verste vindkastene og dønningene har måttet klamre seg fast for å filme uværet.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Godt mottatt på avskjedsreisen

På flere av anløpsstedene langs finnmarkskysten har flere møtt opp for å ta farvel med MS Nordstjernen.

– Det er hyggelig med all mottakelsen i havnene, sier kaptein Asbjørn Dalan.

Han har ansvaret for å holde båten i rute. Men storm og orkan i Finnmark har ført til at båten så langt ligger en drøy time etter ruta, da de kom inn til Øksfjord.

Nå fortsetter seilasen nedover til Bergen. For NRK-teamet som skal lage dokumentaren om den siste reisen har uværet vært midt i blinken.

– Vi har fått noen djevelsk tøffe bilder, sier Lyngmoe.

Kaptein Asbjørn Dalan på hurtigruta MS Nordstjernen

GODT MOTTATT: Kaptein Asbjørn Dalan på hurtigruta MS Nordstjernen synes at det er hyggelig at så mange har møtt opp for å ta farvel med hurtigruta som nå er på sin siste rutetur.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK