NRK Meny
Normal

Overlege: – Ankelsokker i sprengkulda er ikke skadelig

– Foreldrene mine blir sure når jeg går i ankelsokker om vinteren. De sier at jeg kan få skader i anklene mine senere i livet, sier niendeklassingen Henriette. – Ikke sannsynlig, sier ekspert.

Ankelsokker og lave sko i vinterkulda

MED OG UTEN STILLONGS: August, Daniel, Isak og Lukas har på seg stillongs, ullsokker og vintersko. – Det er bedre å se dum ut enn å få frostskader, sier August. – Men vi trenger jo ikke være ute i friminuttene, sier jentene, som er skeptiske til stillongs. Foran: Henriette, Anne Maren og Nora.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Frostrøyken ligger som et teppe over havna. Det er 14 minusgrader, og sur Bodø-vind feier over skolegården på Bankgata ungdomsskole.

Niendeklassingene Nora og Henriette angrer litt på sokkevalget i dag.

– Kulda gjør litt vondt i dag faktisk. Jeg kunne nok ha tatt på meg varmere fottøy i dag. Men jeg hadde det litt travelt i morges, og ankelsokkene var de første jeg fant, innrømmer Nora.

– Jeg tenkte ikke over hvor kaldt det var. Dessuten ble jeg kjørt til skolen, sier Henriette og ser ned på de lett røde anklene.

Verken strømpebukse eller stillongs er aktuelt – det er nemlig ikke plass under de trange buksene.

– Det er ekkelt å ha på, mener jentene.

Påkledning i sprengkulda er et tilbakevendende tema hjemme.

– Foreldrene mine blir sure når jeg går i ankelsokker. De sier at jeg kan få skader i anklene mine senere i livet.

– God blodsirkulasjon

Overlege og revmatolog Olav Bjørneboe ved spesialsykehuset Martina Hansens Hospital kan imidlertid berolige foreldre som frykter for at barna deres skal bli plaget med ledd- og muskelplager.

– Ungdom har god blodsirkulasjon i beina, og cellene i kroppen fornyer seg hele tiden. Når de blir 60 år har de ikke en eneste celle igjen fra den tiden de frøs.

Overlege og revmatolog Olav Bjørneboe

(artikkelen fortsetter under)

Ankelsokker og lave sko i kulda

SKOMOTE ANNO 2016: Du har garantert sett dem. Ungjentene som stavrer seg bortover isen i stramme bukser, ankelsokker og lave sko i 15 minus. – Ikke skadelig, sier en ekspert.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Faktisk kan kroppen bli herdet av kulde.

– Danske studier viser at isbadere hadde færre sykedager. Men dette er ikke vitenskapelig dokumentert, sier Torfinn Kleive, som er spesialist i allmennmedisin.

Kleive understreker imidlertid viktigheten av å kle seg godt i vinterkulden.

– Når kroppstemperaturen synker blir kroppen mer mottakelig for infeksjoner. Pasienter forteller om at de lettere får urinveisinfeksjon når de har frosset på beina.

– Var verre før

Mari Grinde Arntzen

Mari Grinde Arntzen var tenåring på 1980-tallet. – Da var luer helt ut, spesielt hjemmestrikkede.

Foto: Bård Ek

At utseendet er viktigere enn å holde seg varm er ikke et nytt fenomen. Mange husker årtusenskiftet med lave Miss Sixty-jeans, stringtruser som stakk opp, magetopper under kort vinterjakke. Og de som er litt eldre husker godt at det ikke alltid har vært «in» med lue, som nå.

Forfatter og journalist Mari Grinde Arntzen, som har skrevet boken Kleskoden, den nakne sannheten om mote, sier det trolig er flere årsaker til at ungdom går tynnkledd om vinteren.

– Når du er ung er det ofte viktig å ikke skille seg ut. Så er det motebildet. Vinterlooken i moten er gjerne importert fra andre land, og ikke tilpasset et nordisk klima.

Hun tror også det finnes et anstrøk av ungdomsopprør når tenåringsjenta trosser mor og går på skolen i tøysko midt på vinteren. Sett i den store sammenhengen er ikke ankelsokkfenomenet så ille, mener forfatteren.

– Ser du tilbake i motehistorien finnes det virkelig grelle eksempler, som stramme korsetter og pudder av arsenikk som førte til at tennene falt ut. I dag har du kroppshysteriet og kirurgiske operasjoner.

Forfatter og journalist Mari Grinde Arntzen

Trøsten får være at de fleste av oss blir klokere med årene.

– Gjennom erfaring finner de fleste ut at det går an å være varm og samtidig se kul ut.

Ankelsokker både sommer og vinter.

Ungdom har en tendens til å gå veldig likt kledd både sommer og vinter, konstaterer forfatter og journalist Mari Grinde Arntzen.

Foto: Vilde bratland Erikstad / NRK