Hopp til innhold

Overgrepstiltalt brøt sammen i gråt da dommeravhør ble vist i retten

Da dommeravhøret med den fornærmede jenta ble spilt av i retten brøt den overgrepstiltalte tidligere næringstoppen sammen i gråt. Pågripelsen av mannen førte til opprulling av et pedofilt nettverk.

Aktor Børge Enoksen og bistandsadvokat Birte Mjønes

En tidligere næringslivstopp risikerer flere års fengsel når rettssaken mot han starter i Alstahaug tingrett i dag. Her aktor Børge Enoksen og bistandsadvokat Birte Mjønes.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

I dag startet rettssaken i Alstahaug tingrett hvor en tidligere næringslivstopp i 60-årene står tiltalt for seksuell omgang med barn under 14 år, og for besittelse og distribusjon av overgrepsbilder av barn.

Mannen risikerer flere års fengsel dersom han blir dømt for forholdene.

Sterke følelser

Da dommeravhøret av den fornærmede jenta ble spilt av i retten, brøt tiltalte sammen i gråt. Han tørker tårer mens jenta forteller om det som tiltalte har erkjent, nemlig seksuell handling som han har tatt bilder av og senere videreformidlet til andre gjennom en chattetjeneste.

– Jeg fikk en reaksjon på dommeravhøret. Jeg synes synd på jenta, forklarte tiltalte etter av avhøret var avspilt.

– Ble en mani

Tiltalte forteller at det var i 2010 han mottok de første seksualiserte bildene av småjenter på mobiltelefonen sin.

– Jeg ble opphengt i bildene. Det ble en mani. Det var et eller annet som skapte en slags spenningsinteresse. Det var ikke bare bildene, men også historiene rundt bildene som jeg fikk tilsendt, forklarte han.

Mannen forklarte at de fleste bildene og videoene på telefonen var av voksne.

Når jeg ser bildene i dag, kaster jeg nesten opp, sa mannen.

Hvorfor han ikke fortalte politiet om telefonen forklarte han med at han var i en sjokktilatand.

– Jeg tenkte ikke på den telefonen. Det var kaos den kvelden jeg ble pågrepet.

Seksuell handling eller omgang

Da rettssaken startet mandag erkjente tiltalte å ha gjort det meste av det som er beskrevet i tiltalen, men er ikke enig i bruken av straffelovens paragraf 195 som omhandler seksuell omgang med barn under 14 år. Her mener den tiltalte mannen det er snakk om seksuell handling.

– I forhold til tiltalen er vi enige i det faktiske, med unntak av en av postene som skal behandles. Uenigheten ligger i om det er seksuell omgang eller handling, sier forsvarer Anniken Melgaard Douglas.

Dommeren noterte seg at tiltalte erkjente delvis straffskyld.

– Tiltalte har erkjent det meste i tiltalen, men retten må ta stilling til hva hensikten til tiltalte har vært. For det ene tiltalepunktet må retten bestemme seg for om det har vært snakk om seksuell omgang eller seksuell handling, sa aktor Børge Enoksen i retten.

For det ene tiltalepunktet, hvor påtalemyndigheten mener tiltalte forsøkte foreta en seksuell handling, men ble avbrutt da det kom andre inn i rommet som tiltalte og fornærmede var i, nektet han straffskyld.

Rullet opp pedofilt nettverk

Det var etter anmodning fra politiet i Sør-Trøndelag at politiet på Helgeland aksjonerte mot mannen i 60-årene. Arrestasjonen av mannen førte til opprulling av et pedofilt nettverk med menn fra hele landet i desember 2011.

De aller fleste mennene har erkjent besittelse eller distribusjon av ulovlig materiale. Disse vil få en straffereaksjon, opplyser politiet.

– Det mest alvorlige punktet i tiltalen som gjelder seksuell omgang har ei strafferamme på inntil 10 års fengsel, sier statsadvokat Børge Enoksen, som er aktor i saka.

Ble avhengig av nettchat

I retten forklarte mannen at nett-chatten ble en virkelighetsflukt.

– Denne chatte-tjenesten er for folk som har behov for å søke kontakt. Det ble etter hvert mer av seksuell karakter. Jeg var ganske naiv, forklarte tiltalte i retten.

Etter hvert søkte mannen i 60-årene hjelp hos psykolog.

– Jeg skjønte at mengden av dette var unormalt. Det slukte mye tid. Jeg satt på chatten etter at jeg hadde lagt meg, forklarte tiltalte i retten.

Mannen forteller at han angrer på at han ble med på distribusjonen av overgrepsbilder.

– Jeg så nesten ikke på bildene, jeg bare oppbevarte dem og sendte dem videre. Jeg fikk ingenting igjen for det jeg gjorde. Det var et veldig kjør. Jeg angrer veldig på at jeg ble med på det kjøret, forklarte han.

Filmet og videreformidlet

Det var i november 2011 at mannen ble pågrepet. Han var da en betrodd næringslivstopp i kommunen. På mannens mobiltelefon ble det funnet bilder og filmer som viser overgrep mot barn helt nede i 4-5-årsalderen.

I en landsomfattende politiaksjon 5. og 6. desember samme år ble 15 personer pågrepet og siktet for oppbevaring og distribusjon av overgrepsmaterialet.

– Det er selvfølgelig skjerpende at påtalemyndigheten mener at tiltaltes motivasjon med overgrepene mot denne jenta delvis har vært å filme det og videreformidle til andre personer, sier aktor Børge Enoksen.