Hopp til innhold

Overgrepssiktet næringslivstopp banket opp i fengselet

Den overgrepssiktede næringslivstoppen fra Vefsn ble banket opp da han satt varetektsfengslet i Mosjøen. – Ikke uvanlig at slikt skjer, sier forsker Tore Rokkan.

Justisbygget i Mosjøen

OVERGREPSBILDER: Politiet på Helgeland fant blant annet overgrepsbilder på mannens mobiltelefon.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

I begynnelsen av januar gikk en innsatt til angrep på den overgrepssiktede mannen i 60-årene. Næringslivstoppen fra Vefsn skal ha blitt slått ned da han oppholdte seg i en del av fellesarealet i Mosjøen fengsel.

Etter det NRK.no kjenner til, skal mannen ha blitt fraktet til legevakt med ambulanse etter hendelsen. Mannen skal ha fått skader i ansiktet, skader som han fortsatt sliter med.

Bekrefter vold

Fengselsleder Frank Ivar Lie i Mosjøen fengsel vil ikke gå i detaljer, men bekrefter voldsepisoden.

– Det stemmer at vi hadde en hendelse tidlig i januar, hvor en innsatt ble utsatt for vold av en annen innsatt. Vi har anmeldt episoden slik vi gjør når det er vold og trusler mellom innsatte i fengslet, sier fengslingslederen.

Løslatt

Mannens forsvarer, Anniken Mellegaard, bekrefter hendelsen, men vil ikke kommentere saken ytterligere.

Mannen i 60-årene er siktet for seksuell omgang med barn under 14 år, og besittelse og distribusjon av bilder som viser overgrep mot barn.

Den 30.november ble næringslivstoppen i Vefsn kommune varetektsfengslet i fire uker første gang. Perioden ble så forlenget tre ganger til, men 2.februar ble mannen løslatt mot politiets vilje.

– Problem

Ved Kriminalomsorgens undervisningssenter forsker Tore Rokkan på vold og trusler i fengsel. Han sier vold mot overgrepssiktede ikke er uvanlig.

– Vi ser at dette er et økende problem. Vi har flere ulike kulturer i fengselet. Man vet i liten grad hva folk har gjort tidligere i livet, eller om hvem som har relasjoner og kunnskap om hverandre. Sedelighetsdømte og voldtektsforbrytere har relativt sett lav status i samfunnet, og da vil de også ha det i fengselet, forklarer Rokkan.

Barn i 4-5 årsalderen

Da mannen ble pågrepet og siktet i slutten av november gjorde politiet funn av overgrepsbilder av barn på mannens mobiltelefon. De yngste barna var helt nede i 4–5 årsalderen.

I tillegg fant politiet ut at materialet var utvekslet med personer over hele landet. Som følge av dette ble 15 personer pågrepet i en landsomfattende politiaksjon 5. og 6. desember. Personene ble siktet for oppbevaring og distribusjon av overgrepsmateriale.

Politiet er nå så godt som ferdig med etterforskningen av saken. Tiltale mot mannen i 60-årene er trolig klar om få uker. Rettsaken vil gå i Alstahaug tingrett.

Pressekonferanse overgrepssak, Kristian Hanssen og Jonas Nerdal

INFORMERTE MEDIA: Etterforskningsleder Kristian Hanssen og politiadvokat Jonas Nerdal informerte media om varetektsfengslingen av en næringslivstopp i 60-årene i fjor høst.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg