Hopp til innhold

Øver på å redde liv

Handlekraft og kunnskap er livsviktig når et hjerte stanser. Helsepersonell fra Helse Nord blir nå drillet i førstehjelp.

Førstehjelpskurs

ØVER: Lone Hansen og Jan Olav Eriksen øver seg på å redde liv.

Foto: Frank Nygård

Det skjer nesten hver eneste dag i norske sykehus. Plutselig får en pasient hjertestans, og helsepersonell må sette igang livreddende førstehjelp.

I to dager har helsepersonell fra Helse Nord vært samlet i Mo i Rana, og blitt drillet av personell fra stiftelsen Norsk luftambulanse.

Etter kurset skal de vel 100 deltagerne bruke sin nyvunne lærdom til å instruere sine kolleger rundt om i Nord- Norge.

Realistisk

Selv om det brukes dukker i øvelsene er det hektisk aktivitet. Det handler nemlig om sekunder og minutter også når man øver seg på å redde liv.

Kursdeltakerne er delt inn i små team på tre, og får forskjellige utfordringer som de skal løse.

Den ene gruppen har fått en "pasient" inn til ei av intensivavdelingene i Helse Nord. Da pasienten kom inn var han stabil, men får plutselig hjertestans. Instruktør i Luftambulansen Bjørn Bjerkan overvåker hva gruppen bestemmer seg for å gjøre i dette tilfellet.

– Hver eneste dag skjer lignende situasjoner på norske sykehus, og da er det veldig viktig at vi har faste rutiner, du kan gjerne kalle det ei oppskrift, som alle kan følge, og er kjent med, sier Bjerkan.

– Man kan aldri øve for mye

Det hele handler om øvelse av helsepersonell, som siden skal være instruktører i førstehjelp på sine respektive arbeidsplasser i Helse Nord. Etter hver øvelse evalueres teamene som har vært i aksjon, og får tilbakemeldinger om hva som var bra og hva som kan bli bedre.

– Det blir aldri for mange øvelser, sier regionsjef i stiftelsen Norsk luftambulanse, Øyvind H. Karlsen.

– Øvelse gjør mester, og vi må være flinke til å øve. De 100 som gjennomgår kurset disse to dagene skal nå tilbake til sine arbeidsplasser i Helse Nord, og dele sine kunnskaper som instruktører.

Må godkjennes hvert år

Teamet som jobber med pasienten har drevet på i ca to minutter. De er ra Helgelandssykehuset i Sandnessjøen, Monica Rosstad fra Nordlandssykehssuet, og Lone Hansen fra legevakta i Bodø.

– Hvert år må vi bli resertifisert som instruktører, forteller Lone Hansen, som synes det er viktig med slike øvelser.

– Vi prøver å trene to ganger i året. Selv om vi ikke opplever pasienter med hjertesans på legevakta i Bodø til daglig er det viktig å trene, sier hun.