Flere ulike valglister styrker lokaldemokratiet

Over 30 ulike felleslister og partiuavhengige lister i årets valg i Nordland. – En styrke for lokaldemokratiet, mener statsviter Hans Petter Saxi ved UiN.

Førsteamanuensis, Hans Petter Saxi, ved Universitetet i Nordland
Foto: Adrian Dahl Johansen

En gjennomgang NRK Nordland har gjort viser at velgerne i fylket kan stemme på over 30 ulike felleslister og partiuavhengige lister ved høstens valg.

Styrker det lokale

Førsteamanuensis, Hans Petter Saxi, ved Universitetet i Nordland mener at det er en styrke for lokaldemokratiet at det er mange partiuavhengige lister.

– Jeg mener at norsk politikk er alt for mye styrt av de nasjonale partiene, og at nominasjonskomiteene rundt om i de nasjonale partiene har alt for stor makt. Så de lokalpolitiske listene ønsker jeg velkommen og håper at den typen politikk øker på, sier Saxi.

Han viser til at kategorien lokalpolitiske lister faktisk var større enn både KRF og Venstre ved sist kommunevalg.

– Det betyr at det er lokale saker, personer og interesser som får komme til uttrykk i politikken. Vi har på landsbasis, ved sist valg, cirka fem prosent av representantene i kommunestyret som kom inn på slike lister. Det vil si at samlet sett var alle listene større enn KRF og Venstre.

Ulike typer lister

Det finnes mange varianter av de partiuavhengige listene. På Røst må velgerne velge mellom kun to felleslister, mens man i Bø kommune også i år kan stemme på ei felles Høyre/Arbeiderparti- liste.

I Hattfjelldal kan man derimot kun velge mellom tre rød-grønne parti. Mens i Hadsel kommune kan man i år velge mellom hele 10 ulike valglister, der tre er lister med Arbeiderpartimedlemmer på topp.

Politiske dragkamper

Marion Celius som representerer Hadsel fellesliste kan fortelle at de nå går inn i sin tredje valgperiode.

– Felleslisten ble opprinnelig stiftet for åtte år siden på grunn av en konflikt i Arbeiderpartiet. Og valgresultatene våre har vært veldig bra, vi er det nest største partiet med bare et mandat mindre enn det etablerte Arbeiderpartiet, sier Celius.

Hadsel er ikke den neste kommunen der politiske dragkamper gir nye valglister. I Fauske stiller den nåværende varaordføreren egen liste, etter å ha tapt nominasjonskampen i Fauske FrP.

Personvalg

Ordfører Stein Iversen i Flakstad

Ordfører Stein Iversen i Flakstad er fornøyd med distriktlista i kommunen.

Foto: NRK

Sittende ordfører i Flakstad, Stein Iversen, mener det ikke er noe problem om velgerne ikke vet hva salg politisk ideologi de egentlig stemmer på.

– Nei, for i en så liten kommune som Flakstad jobber alle for det beste for kommunen. For velgernes del er det mer et personvalg, enn et partivalg. Alle kjenner alle, sier Iversen.