Over 200 evakuert fra storbrann i Bodø

Brannvesenet har fortsatt ikke kontroll over storbrannen på Hunstadsenteret utenfor Bodø sentrum, over 200 personer er evakuert fra området. Brannfolkene bærer nå ut møbler fra lageret til Jysk, slik at de kan komme til og få slukket.

Brann i kjøpesenteret Hunstadsenteret i Bodø

DIREKTE: Her kan du se direktebilder fra brannen ved Hunstadsenteret.

– De har fortsatt ikke kontroll, det er snakk om ulming i møbler, og noen åpne stikkflammer. Nå holder de på med å bære ut møbler fra lageret, slik at røykdykkerne kan komme fram og slukke brannen, sier NRKs reporter på stedet, Gisle Forland.

Brannfolkene forteller om velta reoler og de forsøker å få ut røyken fra bygget ved å sette opp vifter som pumper ut røyken. Brannen startet ved 20.30-tiden onsdag kveld, i Jysks lokaler i underetasjen på senteret.

– Det er en vanskelig brann å håndtere. Det er stor røykutvikling og stor varmeutvikling, sier operasjonsleder i politiet, Mads Bernhoft til NRK.

Hentet inn ekstra mannskaper

De har fått hentet inn ekstra brannmannskaper fra Bodø hovedflystasjon og fra nabokommunen Fauske. NRKs reporter Øystein Nygård forteller at det i morgentimene torsdag siver ut kraftig tett, lys røyk fra lagerdelen til møbelkjeden Jysk som ligger i Hundstadsenteret. Innsatsleder Frode Dalberg som er på stedet sier det er store utfordringer som møter røykdykkerne.

– Det er for det første et stort bygg, og for det andre er det et lagerbygg med masse varer, det er mye som er i brann, så det blir en voldsom varme, så det er en ekstrem situasjon for dem som er inne og gjør en jobb der inne, sier Dalberg.

Brann i kjøpesenter på Hustad utenfor Bodø

Brannvesenet har forsøkt å slukke brannen siden onsdag kveld.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Over 200 evakueres

– Rundt 200 personer er på vei til Mørkvedhallen, etter at de ble evakuert fra boligene sine i området, sier innsatsleder Frode Dalberg i politiet.

Mellom 10 og 20 personer ble onsdag kveld og natt til torsdag evakuert. Tidlig torsdag morgen valgte politiet også å evakuere områdene Brækkatunet og Brækkahaugen, der over 200 mennesker bor.

– Evakueringen foregår veldig rolig. Folk som skulle på jobb, har tatt med seg familien og evakuert, sier Bernhoft til NRK.

Brann på Hunstadsenteret
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Advarer mot giftig røyk

De ber folk holde seg unna området for ikke å bli skadet av giftig røyk.

Ronny Hagen Langfjord vakthavende brannsjef

Vakthavende brannsjef Ronny Hagen Langfjord.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Ifølge vakthavende brannsjef Ronny Hagen Langfjord i Salten brann er det svært høye temperaturer i underetasjen i kjøpesenteret.

– Vinddreiningen gjør at vi oppfordrer de nærmeste beboerne å stenge vinduer og dører. Inne lokalene til Jysk, hvor brannen startet, er det en del møbler i plast som avgir giftig røyk. Vi oppfordrer alle om å holde seg unna og ikke puste inn røyk, sier han til NRK.

Hørte kraftig smell

Tor-Geir Følvik var inne i bygget og spilte squash i nabolokalene til Jysk da brannalarmen gikk like etter klokka 20.30 onsdag kveld.

Tor Feir Følvik

– Det hørtes ut som en eksplosjon, sier Tor-Geir Følvik.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Ikke lenge etter så vi at det sivet røyk inn i lokalene. Plutselig hørte vi et kraftig smell, så kom hele veggen inn. Da var det bare å ta beina fatt og komme seg ut, sier han til NRK.

Det ble først opplyst at ingen personer ble skadd, men det viste seg at en ansatt hos Jysk hadde pustet inn røyk og ble brakt til sykehus for sjekk, opplyser driftsdirektør Arne Gåssand i Jysk til NRK.

Hunstadsenteret inneholder blant annet treningssenter, matvarebutikk og fiskebutikk. Alarmen gikk etter stengetid, så det var ingen kunder i butikken. Derfor gikk evakueringen av senteret raskt.

Stengte bensinstasjon

Skumbil fra Forsvaret på plass ved Hunstadsenteret

En skumbil fra Forsvaret var på plass ved Hunstadsenteret klokken 23 onsdag kveld.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Den kraftig røykutviklingen gjorde at riksvei 80 – hovedveien inn til Bodø en stund var sperret. Fortsatt er Hunstadringen, som går forbi 50 meter unna, sperret for trafikk. Shell-stasjonen like ved brannstedet er også stengt på grunn av farlig røyk.

Politiet fikk melding om brannen like etter klokka 20.30 onsdag kveld. Brannen spredte seg raskt seg til andre deler av bygget gjennom korridorene i bygningen.

Jysk-direktør: – Dramatisk

Driftsdirektør for Jysk, Arne Gåssand, sa onsdag kveld at han er lettet over at ingen ble alvorlig skadet da brannen startet.

– Dette er veldig dramatisk for oss. Vi har i kveld tatt kontakt med alle våre ansatte. Brannen startet i lokalet vårt, men det var ingen kunder til stede. Brannen skal ha startet etter stengetid. Vi reiser vi opp dit med første fly i morgen tidlig, slik at vi får snakket nærmere med de ansatte, sa han.

– Kjenner du til noe som kan forklare hvorfor brannen startet i Jysk sine lokaler?

– Nei, vi vet ingenting. Det viktigste for oss er at ingen har kommet alvorlig til skade. Varene våre kan vi erstatte, sier han til NRK.

Temperaturen er på vei ned i Hunstadsenteret etter at det begynte å brenne i bygget onsdag kveld. Men brannmannskapene har fortsatt ikke full kontroll, og kommunen har opprettet eget evakuerings- og pårørendesenter.

VIDEO: Brannvesenet kjemper fortsatt mot røyk og flammer ved Hunstadsenteret i Bodø. Brannen har vart over 16 timer. 200 er evakuert - blant dem er familien Fredheim.