Hopp til innhold

Outlaws: – Politiet trakasserer oss

Da flere Outlaws-medlemmer kom til Bodø fra Oslo i går, ble de kontrollert av politiet tre ganger og nektet alkoholservering. – Ren trakassering, mener gjengmedlemmene.

Outlaws etablert i Salten

FRUSTRERTE: De to Outlawsmedlemmene NRK møtte på en kafe i Bodø i ettermiddag sier de føler seg fortfulgt av politiet.

Foto: Gisle Forland / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Rundt ti Outlaws-medlemmer er samlet i Bodø i helga. Ifølge en av medlemmene, som ønsker å være anonym, er de i byen for å ha en hyggelig fest med lokale klubbmedlemmer. Men den gode stemningen snudde kort tid etter at de var ankommet Bodø.

– Etter at flyet landet ble vi møtt av to uniformerte politifolk, som ba oss identifisere oss, og fortelle om hensikten med besøket. Det var helt greit, men da vi skulle hente bagasjen ble vi møtt av to nye politifolk i sivil, og det hele gjentok seg.

Da gruppen kom inn til Glasshuset i Bodø sentrum ble de stoppet av politiet for tredje gang. Tre uniformerte politibetjenter ønsket igjen å se identifikasjon, samt få vite hva MC-klubbmedlemmene skulle i byen.

– Akkurat de samme rutinene og spørsmålene igjen. Det oppleves som helt absurd og uproft. Har de ikke kontroll på det de holder på med? Er det ingen dialog imellom dem? Eller er de ute etter å plage oss? Vi føler oss pisset på, sier Outlaws-medlemmet til NRK.no.

– Ufarlig klubb

Outlaws etablert i Salten

UTESTENGT: Outlaws-gjengen planla fredag kveld å ta noen øl på et av byens utesteder, men det gikk ikke helt som planlagt.

Foto: Gisle Forland / NRK

Outlaws er en av de mest fryktede MC-klubbene i verden, og er en av klubben Hells Angels største fiender. Dette er misforstått, sier medlemmene.

– Jeg tror det skyldes usikkerhet og uvitenhet. Folk i Salten har ingenting å frykte fra oss. Vi har fokus på brorskap og syklene våre, sier han.

Stengte dører

Outlaws-gjengen planla fredag kveld å ta noen øl på et av byens utesteder, men det gikk ikke helt som planlagt. I følge klubbmedlemmene ble de konstant skygget av to patruljebiler fra politiet, og ingen utesteder ville ta imot dem.

– Da vi dekket til vestene våre fikk vi til slutt komme inn på et utested. Men politiet fulgte inn etter oss, og snakket med innehaveren. Like etter ble vi bedt om å gå, fordi vi hadde andre Outlaws-merker på klærne. Vi fikk vite at politiet hadde kontaktet alle utestedene i Bodø, og sørget for at vi ble nektet inngang.

Etablert i Salten

Politiet ser på Outlaws som en kriminell organisasjon og frykter de skal slå seg ned i Salten-regionen. Men ifølge Outlaws-medlemmene NRK snakket med i Bodø er organisasjonen allerede på plass, og er kommet for å bli.

– Det er et godt miljø som består av folk fra alle samfunnslag - også fra næringslivet. Men vi ligger litt lavt for å slippe at vanlige mennesker med familie og barn skal bli trkassert av politipatruljer som kommer for å skremme oss bort fra nabolag, og stigmatisere oss.

Ufortjent rykte

– Har folk noen grunn til å være bekymret?

– Absolutt ikke. Outlaws har utviklet seg, og er ikke lenger en kriminell organisasjon.

Outlaws har nå kontaktet advokat, etter det de mener er gjentatte overgrep fra politiet.

Politiet avviser trakassering

Bent-Are Eilertsen

Bent-Are Eilertsen, leder for ordensseksjonen ved Salten politidistrikt.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Politiet er svært skeptisk til organisasjonen, og frykter at klubben driver rekruttering av nye medlemmer i regionen.

– Det er påfallende at så mange kommer til Bodø i fullt utstyr og viser seg fram på den måten de gjør, sier leder Bent Are Eilertsen i ordensseksjonen i Salten politidistrikt.

Han aviser at politiet har fotfulgt Outlaws i helgen.

– Patruljen som kontrollerte dem på flyplassen er ikke de samme som sto for kontrollen i sentrum, så det er tilfeldig. Men vi har et fokus på mc-klubber, sier han.

– Er det god ressursbruk å sette av folk til å fotfølge Outlaws?

– Vi følger med på all aktivitet som skjer i byen i helgene, og har ikke satt inn ekstra ressurser fordi Outlaws er i byen.

Påstandene fra Outlaws om at klubben allerede har slått seg ned i Salten kjenner ikke Eilertsen til.

– Så vidt vi har registrert, er de ikke etablert i regionen, sier han til NRK.no.

Han er ikke i tvil om hvorfor Outlaws ikke fikk slippe inn på flere utesteder i Bodø.

– Det har med uniformeringen å gjøre. Vi har en god dialog med utestedene om dette, sier han.

– Halvparten straffedømte

Outlaws etablert i Salten

- Vi er vanlige folk, ikke kriminelle, sier de to Outlawsmedlemmene. Årsaken til at de dekker seg til er av hensyn til familiene sine.

Foto: Gisle Forland / NRK

Politiet ser på Outlaws som en kriminell organisasjon.

– Dette er en organisasjon som selv sier de står på utsiden av samfunnet og samfunnets regler, sier Eilertsen.

Ifølge en trusselvurdering fra Kripos er ca halvparten av medlemmene i Outlaws MC i Norge tidligere straffedømte. Nylig ble Outlaws MC Mid-County i Trondheim fullverdige medlemmer av den verdensomspennende klubben. Politiet der var lite begeistret.

– De bedriver all slags kriminalitet man kan tjene penger på, og prostitusjon og narkotika er hovedområdene, sa politiinspektør Harald Moholt i Sør-Trøndelag politidistrikt til NRK 12. oktober.

Prøvde seg i fjor

I 2009 ble det gjort forsøk på å etablere en Outlaws-klubb på Rognan. Da gikk politiet kraftig ut for å få skremme bort potensielle nye medlemmer.