Oscar Bodøgaard er død

Billedkunstneren Oscar Bodøgaard er død, 88 år gammel.

Video Oscar Bodøgaard siste utsmykking

Oscar Bodøgaard snakker om en av sine siste utstillinger. Fra desember 2009.

Bodøgaard døde tirsdag ettermiddag, etter kort tids sykeleie. Han skal gravlegges fra Bodin kirke fredag 2. desember.

Bodøgaard vil bli stående som en av de mest markante personligheter i nord-norsk billedkunst, men også som en svært betydlig kunstner i nasjonal målestokk.

Etter å ha gått i kunstnerlære i Trondheim, fortsatte Bodøgaard sin kunstnerutdannelse i Oslo og ved Det Kongelige Akademi i København.

Nestor i nordnorsk billedkunst

Oscar Bodøgaard

Oscar Bodøgaard vil bli stående som en av de mest markante personligheter i nord-norsk billedkunst, men også som en svært betydlig kunstner i nasjonal målestokk.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK 2007 / NRK

Oscar Bodøgaard var tro mot sin opprinnelse og stedet han kom fra, i en tid hvor det var hardt å skulle livnære seg som billedkunstner i Nord-Norge, valgte han å bosette seg på Bodøgård.

Han utviklet seg til en av landsdelens fremste billedkunstnere, inspirert og motivert av naturen som omga han. Det var naturen som ble hans kraftkilde.

Les mer om Oscar Bodøgaard i Nordland Fylkesleksikon.

Elsket lyset

I tv-portrettet «Fra mørke til lys» som NRK Nordland laget i 2002 møter vi nestoren i nordnorsk billedkunst. Siden debuten i 1943 har han holdt seg til staffeli, palett og pensel. Maleren elsket lyset, men var i en alder av 78 fortsatt mørkredd:

Video Oscar Bodøgaard

«Fra mørke til lys», et møte med Oscar Bodøgaard. Fra 2002.