Hopp til innhold

Ørnen har landet

Trænahallen har fått Norges kanskje største graffiti. Kunstner Anders Gjennestad kler definitivt sitt kunstnernavn STRØK.

Træna Festivalen 2009- Ørngrafitti

Kunstner Anders STRØK Gjennestad har festet Norges største havørn til Trænahallen.

Foto: Knut Folkestad / NRK

Den store "piecen" som er laget som store datapiksler ble akkurat ferdig til

Trænafestivalen som startet på torsdag. Nå dekker ei havørn hele kortveggen mot festivalområdet.

- Er det ikke utrolig tøft? Jeg synes det ble sinnssykt bra, sier festivalsjef Anita Overelv.

STRØK er Anders Gjennestad, en ung og original kunstner, født 1980 i Arendal. Hans viktigste inspirasjonskilder er street art, grafitti, foto, film, tegneserier og plakater. Spor av mennesker og slitasje, rust, tid som har gått, er viktige elementer, skriver han på sin hjemmeside.

Træna Festivalen 2009

Guds frie natur: Campingområdet byr på midnattsol, iskald nordavind og fantastisk utsikt.

Foto: Knut Folkestad / NRK

Utsolgt


Det er gode dager på Træna. Trænafestivalen er utsolgt. Artister og andre tilreisende tumler inn over kaikanten og fyller øya med liv og leven. Næringslivet gnir seg i hendene. Tre dager med festival utgjør én femtende-del av årsomsetningen på den lokale landhandelen.

- Det går i tre ting: øl, sigaretter og potetgull, ler Aleksis og Lise som har lange dager bak disken i det provisoriske butikklokalet. Under festivalen blir nemlig materialutsalget på Træna gjort om til butikk. Plank og spiker må altså vike for umiddelbare festivalbehov. En stor, gul plakat på veggen beklager akkurat det.

Træna Festivalen 2009- Kråkesølv

Fulle telt: Kråkesølv fra Bodø fylte langtelt på sin konsert på torsdag. Albumet Trådnøsting kommer på senhøsten.

Foto: Knut Folkestad / NRK

Bra vær

På dag to er nordavinden litt svakere på Træna, det ble en iskald kveld og natt for festivaldeltakerne som sover i telt ut rett ut mot storhavet. Men omgivelsene er så uslåelige at det på sett og vis går an å blåse i vinden. Torsdag skinte sola, i dag, fredag er det litt mer skyet, men grei temperatur. Artisten Ida Maria, fra Nesna, opptrådte på Trænafestivalen allerede i 2004, med en enkel bassgitar. I kveld er hun tilbake - med fullt band, rett fra Roskildefestivalen. I morgen, lørdag, er Sivert Høyem det store trekkplasteret i Kirkehelleren.

NRK Nordland sender direkte fra festivalen i dag, fra kl. 16.00 til 17.30