NRK Meny
Normal

Orkan i kastene på Saltstraumbrua: – Vi tar ingen sjanser

– Det er best å ha respekt for lyssignalet når orkanen herjer på Saltstraumbrua, mener Frank Madsen. Like forsiktig var ikke skolebussen, som kjørte over.

Orkan i kastene på Saltstraumbrua

Frank Madsen og sønnen Morten fra Tuv venter på å komme over Saltstrumbrua, hvor det blåser 40 sekundmeter torsdag kveld. – Vi har respekt for lysene, sier de.

Det blinkende lyssignalet på Saltstraumbrua i Bodø viser en vindstyrke på 40 sekundmeter – som betyr orkan styrke.

– Kastevindene kan være svært farlig. Jo større bil, jo verre er det. I verste fall kan bilene blåse sidelengs. Er bilen stor nok, holder kanskje ikke rekkeverket, sier distriktsveisjef Kjell Skjerve i Nordland til NRK.no.

Kjell Skjerve

– Kastevindene kan være svært farlig, sier distriktsveisjef Kjell Skjerve i Nordland.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Frank Madsen og sønnen Morten står i bilkø på Saltstraumbrua og venter på å komme over på den andre siden. De bor like over brua på Tuv, og er godt vant til vind på brua over verdens sterkeste malstrøm.

Hører ul helt inn i husene

– Du kan høre ulet fra vinden helt inn i huset når det er så ille som nå, sier Madsen til NRK.no.

Skolebussen passerte brua i orkan

Han kjenner godt til at enkelte våghalser trosser lyssignalet som viser at brua er stengt og hvor sterk vindstyrken er. Da lyssignalet på et tidspunkt gikk ned til 36 sekundmeter, var det flere bilister som passerte brua.

Ifølge operasjonsleder Ivar Bo Nilsson ved Salten politidistrikt kjørte til og med skolebussen over brua med elever i bussen like etter klokka 16 i dag.

– Det er svært betenkelig og uproft. Vi har varslet busselskapet, så få de ta det internt. Jeg vil minne bilistene om at lyssignalene er der av en grunn, sier Nilsson til NRK.no.

Saltstraumbrua

Tar ingen sjanser

Selv lar ikke Frank Madsen seg friste til å passere brua.

– Nei, når det blåser orkan i kastene, er det ikke lurt å ta sjanser. Det kan gå riktig ille. Da får vi heller stå her til vinden løyer litt.

Trafikken står på Helgeland

Trafikken står over store deler av Helgeland nå. Statens vegvesen ber bilister holde seg unna strekninga Mosjøen og Korgen.

På E6 er det kolonnekjøring ved Mjåvatn, og Statens vegvesen ber bilister unngå strekningen mellom Mosjøen og Korgen.

– Det er aller verst på Helgeland. E6 over Saltfjellet, E12 over Umbukta og Beiarfjellet stengt nå. Folk bør tenke seg om før de setter seg i bilen, sier distriktssjveisjef Kjell SkjerveStatens vegvesen til NRK.no.

Løse takplater

Vinden skapte også trøbbel i Sandnessjøen. Takplatene fra to bygninger i Sandnessjøen løsnet og blåste av takene i den sterke vinden.

– Salten politidistrikt: – Hold deg hjemme

Kø forå komme over saltstraumbrua

Det dannet seg lange køer på begge sider av Saltstraumbrua da den stengte i kveld.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Også i Salten har det vært flere utforkjøringer torsdag ettermiddag og kveld.

– Vi har fått inn mellom fem og ti henvendelser. Det er svært glatt og dårlig sikt. Vi anmoder om at folk holde seg hjemme, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson til NRK.no.