Orion-flyene er på vingene igjen

Personellet var for nedkjørt til å fly og derfor hadde ikke Orion-flyene på Andøya vært på vingene siden torsdag. Men i dag har personellet kommer seg på beina igjen.

Bakkemannskaper utfører teknisk sjekk på et Orion-fly på Andøya flystasjon

Orion-flyene er Norges og Natos øyne på russernes aktivitet i nord. Men mange oppdrag den siste tiden, blant annet flere mulige u-båtobservasjoner, har gitt personellet nok å gjøre.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

I snart fem dager har Norges overvåkingsfly i nordområdene stått på bakken. Personellet på Andøya har vært så nedkjørt på grunn av mange oppdrag den siste tiden og på grunn av den usikre situasjonen rundt flystasjonen. Derfor besluttet ledelsen på torsdag forrige uke at flyene skulle settes på bakken.

Men i dag melder Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) at personellet har fått hvilt ut, og er igjen klare for å fly.

– Den første treningsflygingen går i dag som normalt, og ikke morgen flyr Orion i henhold til planlagt flyplan, sier major Elisabeth Eikeland ved FOH.

– Ikke svekket beredskap

Hun forteller at det har vært en god dialog hele veien mellom Andøya og luftforsvarstaben og FOH.

– Vi har tatt hensyn til personellet i ventetiden hvor Andøya fremtid er usikker. Vi har gitt dem tilstrekkelig hviletid, slik at det er operative igjen, sier Eikeland.

– Har disse fem dagene gått utover operasjoner eller beredskapen i nord?

– Nei, vi har løst oppdraget vi har på vegne av Nato gjennom andre kapasiteter enn Orion.

Tror på avklaring i dag

Orion-flyene er Norges og Natos øyne på russernes aktivitet i nord. Men mange oppdrag den siste tiden, blant annet flere mulige u-båtobservasjoner, har gitt personellet nok å gjøre.

I tillegg kommer spenningen knytter til den uavklarte situasjonen rundt arbeidsplassene på Andøya flystasjon i forhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret. I skrivende stund har det fortsatt ikke kommet en avklaring.

I går meldte NRK at regjeringspartiene tok sikte på å lande forsvarsforhandlingene på Stortinget i dag.

– Da tar man sikte på å komme i mål med hele langtidsplanen, opplyste de parlamentariske lederne Trond Helleland (H) og Harald Tom Nesvik (Frp) sent mandag kveld.