Hopp til innhold

Ordføreren: – Vi hadde nøklene til en Mercedes, og frykter vi ender opp med en Lada

Statsbygg brukte nesten 90 millioner kroner på å planlegge et bygg som aldri blir noe av, noe ordføreren i Brønnøy kaller er sløseri. – Jeg er forundret over kritikken, svarer næringsminister Monica Mæland (H).

Johnny Hanssen, ordfører Ap i Brønnøy

Ap-ordfører Johnny Hanssen i Brønnøy er ikke overbegeistret over prosessen så langt. Her avbildet i forbindelse med en tidligere sak.

Foto: OLE-CHRISTIAN OLSEN / NRK

NRK skrev tirsdag at Statsbygg har brukt nærmere 90 millioner kroner på å prosjektere et nytt bygg til Brønnøysundregistrene, før næringsminister Monica Mæland (H) valgte å forkaste planene og heller sette nybygget ut på offentlig anbud.

Høyres landsmøte.

– Jeg er opptatt av vi får et formålstjenlig og godt bygg. Jeg har full tiltro til at de private bygger like flotte og pene bygg som det offentlige gjør. Her får vi i tillegg mye mer igjen for pengene, sier Monica Mæland.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ordfører i Brønnøy, Johnny Hanssen, kalte det hele sløsing med offentlige penger. Nå svarer Monica Mæland på tiltale.

– Det bygget som Statsbygg prosjekterte viste seg å være veldig kostbart, over 1,5 milliarder kroner. Da tok vi en ny runde og vi besluttet å legge tilbudet ut i markedet.

– Det er jeg glad for at vi gjorde, fordi vi har fått inn flere gode tilbud fra private aktører, og alt tyder på at vi nå får et like godt bygg, men til en vesentlig lavere pris, kanskje så mye som halvparten av beløpet, sier næringsministeren fra Høyre.

Det betyr i så fall at prisen for et nytt bygg til Brønnøysundregistrene vil bli 750 millioner kroner, uten at Mæland vil si et konkret beløp per i dag.

– At vi har prosjektert et bygg som beskriver behovene til Brønnøysundregistrene er heller på ingen måte bortkastet. Det har gitt oss verdifull informasjon som vi bruker videre.

Himmel og hav" - Ratio arkitekter

«Himmel og hav» – som Ratio arkitekter i sin tid utarbeidet for Statsbygg, var et av flere forslag. Dette bygget blir ikke realisert.

Foto: Statsbygg/Ratio arkitekter

Teknisk sett leier Brønnøysundregistrene seg inn i de nye lokalene.

Hos Staten finnes en egen husleieordning, som betyr at Statsbygg bygger og leier ut. Leiekostnaden blir liggende hos leietaker – i dette tilfellet Brønnøysundregistrene, forklarer Mæland.

– Situasjonen blir den samme om det er det offentlige eller det private som bygger, sier hun.

Ikke fornøyd

På Helgeland er imidlertid ikke Arbeiderpartiets ordfører helt helt enig i at det er det samme om det er det offentlige eller det private som eier, og viser til at det nå blir en privat aktør som får leieinntektene i overskuelig fremtid.

– Private aktører er ute etter å tjene penger. Det som er litt dumt er at her kunne staten bygd det samme bygget som de skal leie ut, og leid ut rimeligere. I tillegg til at man egentlig betaler ned til seg selv. Det er slik vi tenker i kommunene. At vi vil eie selv, og ha full kontroll på kostnadene og utgiftene.

Hadde leieinntektene gått tilbake til staten og Statsbygg ville jo det kunne være med på å finansiere nye boligprosjekter som fellesskapets kan ha glede av.

Hanssen ser likevel ikke bare mørkt på det. Kommunen vil jo få en del inntekter gjennom eiendomsskatt når det er snakk om en privat aktør, noe de ikke ville fått om Statsbygg hadde vært byggherre, ifølge ordføreren.

Brønnøysund sett fra nord med sentrum midt i bildet

– Dette skulle være et prosjekt som skulle gi noe tilbake til innbyggerne. Det har vært et salgsargument hele veien. Og skal man forvalte noe til det beste for innbyggerne, er jeg ikke så sikker på at det er så lurt å leie istedenfor å eie, mener Johnny Hanssen. På bildet ser vi Brønnøysund.

Foto: Vegardn (cc) Wikimedia Commons

Lover et godt bygg

Det som likevel bekymrer Hanssen mest er hvilket bygg de ender opp med til slutt.

Ifølge han ble de tidlig lovet et signalbygg, og at dette er grunnen til at det ble pekt ut en sentral beliggenhet midt i Brønnøysund sentrum.

For å si det sånn: Vi hadde nøklene til en Mercedes, og frykter vi ender opp med en Lada, konstaterer Hanssen.

På spørsmål om departementet kan love et like spektakulært bygg som ordføreren mener de har blitt forespeilet, sier Monica Mæland følgende:

– Jeg kan love at man får et godt, sikkert og fint bygg for Brønnøysundregistrene. Så slipper også Stortinget å bevilge penger, ettersom staten her går ut på leiemarkedet.