Hopp til innhold

Ordførerne krever ny olje-utredning

Samtlige ordførere i Lofoten, Vesterålen og Senja vil ha ei konsekvensutredning av olje og gass-aktivitet i regionen.

De hvite strendene nord på Austvågøya i Lofoten.

Den nye forvaltningsplanen som omhandler Lofoten, Vesterålen og Senja skal vedtas av Stortinget mot slutten av året.

Foto: Snorre Tønset / NRK

– Vi vet nok til at vi ikke kan si nei til ei konsekvensutredning, sier ordfører i Hadsel kommune, Kjell Børge Freiberg (FrP)

De representerer vidt ulike parti, men ordførerne i Lofoten, Vesterålen og Senja er samstemte i en sak. Spørsmålet om olje og gassaktivitet i regionen må utredes videre. Selv venstre-ordfører og tidligere statssekretær Arnfinn Elllingsen i fiskerikommunen Røst er sikker i sin sak.

– Vi må skaffe oss den kunnskapen som er tilgjengelig, så kan vi fatte ei beslutning.

– Du frykter ikke at ei konsekvensutredning også vil bety ei utbygging?

- Nei, ikke nødvendigvis. Det kommer an på hva ei slik utredning viser. Selv om det er sterke krefter som ønsker utbygging, blir det feil å si nei til videre kunnskap, sier Ellingsen som tidligere har signalisert en skepsis til oljeutbygging i regionen.

Klart flertall for

NRK har vært i kontakt med samtlige 12 ordfører i Lofoten, Vesterålen og Senja i perioden etter at forskerne la fram sine fagrapporter om både miljørisiko og anslag over verdiene i havbunnen.

Alle disse 12 ordførerne sier ja til ei konsekvensutredning.

Vesterålen regionråd vedtok i tillegg på fredag en uttalelse der de ønsker ei konsekvensutredning.


I Hadsel kommune frykter FrP-ordfører Kjell Børge Freiberg, at tross de lokale kravene, likevel ikke blir hørt. Over halvparten av ordførerne svarer de frykter saken er for politisk betent for regjeringen til å få gjennomført ei konsekvensutredning.

– Dersom regjeringen gjør noe annet enn det som lokaldemokratiet ønsker er det et overgrep mot nettopp lokaldemokratiet, sier Freiberg.

– En metode for oljeboring

Dagsavisen har tidligere hevdet at Arbeiderpartiet allerede har gitt etter for SV og Senterpartiet, som mener ei konsekvensutredning kan være første steg på veien mot oljeboring i havområder de uansett vil verne.

Oljeindustrien på sin side mener de omtalte havområdene allerede ble konsekvensutredet i forbindelse med ei stortingsmelding i 1994, uten at de ble åpnet for olje og gass-aktivitet.

Solhjell og Kolberg tar i mot underskrifter mot oljeboring i nord

UTREDNING ER JA TIL OLJE; Parlamentarisk leder i SV, Bård Vegar Solhjell (t.h), mener ei konsekvensutredning er det samme som å si ja til oljeboring.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

- Kunnskap kan vi skaffe oss på forskjellige måter, men ei konsekvensutredning er en metode for å starte oljeboring, sier parlamentarisk leder i SV, Bård Vegar Solhjell til NRK, som får støtte fra AUF.

– Ordførerne må ikke bite på det som oljeindustrien hevder at man må ha konsekvensutredning for å få kunnskap, sier leder i AUF, Martin Henriksen

Alle skal høres

Den nye Forvaltningsplanen som omhandler Lofoten, Vesterålen og Senja skal vedtas av Stortinget mot slutten av året. Til NRK sier statsminister Jens Stoltenberg at ingenting sålangt er avklart i regjeringen, tross mange spekulasjoner.

- Nå har vi fått forskernes utredninger som er sendt ut på høring. Jeg har respekt for de lokale ønskene fra ordførerne, men det blir feil om regjeringen skal konkluderte før vi har gjennomført ei høring.

Oljeboring i Lofoten og Vesterålen, kart

VIL HA KONSEKVENSUTREDNING: Disse områdene vil ordførene i regionen undersøke videre.

Foto: Grafikk: NRK / NRK