Lofoten-ordfører: – Det er skuffende å bli satt til side av våre egne

Tre av seks kommuner i Lofoten ville ha konsekvensutredning. Det fikk de ikke, og nå krever de å få et plaster på såret.

Jonny Finstad

Ordfører Jonny Finstad krever å få noe tilbake etter at landets nye regjering vedtok å frede Lofoten og Vesterålen i fire år til.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

Det er få som har kjempet hardere for konsekvensutredning enn ordførerne i de to største kommunene i Lofoten.

Men når regjeringssonderingene var ferdig hadde KrF og Venstre fått viljen sin. Lofoten, Vesterålen og Senja blir fredet i fire år til.

– For Høyre i nord er det både krevende og skuffende å bli satt til side av våre egne, etter at vi har stått i det mot miljøbevegelsen og nei-partiene, sier Høyre-ordfører Jonny Finstad i Vestvågøy til Lofotposten.

Han får støtte fra Høyres Vågan-ordfører.

– Jeg er skuffet over at området vil vernet i fire år til, sier Eivind Holst til NRK.no.

– Samtidig var vi forberedt på å gi og ta. Det aller viktigste er at vi nå får en ny regjering.

– Må ikke glemme Nord-Norge

Ordfører Eivind Holst

– Nå må andre ting komme på plass, sier Eivind Holst.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Nå krever begge to at Lofoten og Vesterålen ikke blir glemt i de videre regjeringsforhandlingene.

– Mitt poeng har hele tida vært å kreve konsekvensutredning, og om det ikke lykkes, så skal vi kreve kompensasjon. Vår region skal ha noe igjen for å være en så sentral del av den nasjonale politikken. Så nå må vi være på hugget og satse alternativt og på infrastruktur, sier Finstad til Lofotposten.

Ordfører Holst er enig.

– Nå må andre ting komme på plass, det er ingen vei utenom. Ellers stagnerer vi som landsdel og som regioner. Jeg forventer at man kommer opp med et løft for samferdsel og i den maritime næringen, sier han til NRK.

Men hva de konkret vil kreve, ville ikke Holst avsløre.

– Det vil bli avgjøres av samtaler mellom fire vegger. Jeg vil ikke kreve noe gjennom media, sier han.

Glad for oljevern

Men til tross for tilbakeslaget gleder begge seg over at de fire borgerlige partiene slår fast at det skal etableres en oljevernbase i Lofoten og Vesterålen.

– Dette kravet har vi hatt i åtte år, og vi er glad for at vi endelig blir hørt. Skipstrafikken utenfor Lofoten og Vesterålen utgjør en stor risiko, og en isolert sett større risiko enn det en oljeutvinning vil gjøre, mener Holst.

– Det svir skikkelig

Men begge ordførerne mener det uansett er viktig for hele landsdelen at Norge får en ny regjering.

Det hadde det ikke blitt om ikke Lofoten og Vesterålen hadde blitt ofret, mener Høyres nestleder Bent Høie.

– Det var ikke bare litt tungt, og det svir skikkelig det. Det var det punktet som var aller vanskeligst for oss, sier Høie til NRK.no.

Uenigheten om konsekvensutredning lå på bordet helt i slutten av forhandlingene.

– Til slutt så var det det punktet det handlet om hvis det skulle bli en avtale eller ikke. Vi hadde valget mellom det og å få en avtale som sikret en handlekraftig regjering i fire år med et avklart forhold til et flertall i Stortinget, sier Høie.

Trenger ikke konsekvensutredning

Men det var to Lofot-kommuner som nå har fått viljen sin. Moskenes og Flakstad var mot en konsekvensutredning.

– Det ble foretatt en kunnskapsinnhenting som ga meg svarene jeg behøvde. Derfor trenger jeg ikke noen konsekvensutredning. Det kan føre til en åpningsprosess, og det ønsker jeg ikke at skal gjennomføres, sier Flakstad-ordfører Stein Iversen (Sp) til VG.

Han får støtte av Moskenes-ordfører Lillian Rasmussen.

- Dette er et sårbart område. Alle rapportene vi har lest viser at vi bør være føre var, og derfor er vi skeptiske. Det er vanskelig å kombinere fiskeri og oljevirksomhet, sier hun.