Ordfører: – Vi overkjøres av utdanningsdirektoratet

Bystyret i Bodø sa klart nei til toppidrettsskole i kommunen. Utdanningsdirektoratet sier derimot ja, og overkjører kommunens beslutning. Det får ordføreren til å reagere.

Ida Pinnerød og Synne Bjørbæk

Ordfører Ida Pinnerød er svært misfornøyd med at utdanningsdirektoratet velger å se bort fra kommunenes anbefaling.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Kommunens klare anbefaling og ståsted var at vi ikke ønsket dette, og at det vil kunne rokke ved hele skolestrukturen i Bodø. Her vedtar man å flytte utdanningskroner fra kommunen til en privat aktør, sier ordføreren.

Tidligere i år søkte Norges Toppidrettsgymnas om å få opprette en ungdomsskole og videregående skole i Bodø. Da bystyret i Bodø behandlet saken i sommer vedtok de å avvise søknaden, med begrunnelsen at det ville gå utover bevilgningene til de offentlige skolene.

Den begrunnelsen var ikke god nok for Utdanningsdirektoratet. De valgte å overstyre forslaget til bystyret og har godkjent oppstart av ungdomsskolen, skriver Avisa Nordland.

Til NRK sier ordfører Ida Pinnerød (Ap) i Bodø at hun er overrasket over at utdanningsdirektoratet gjør dette. Hun mener det står i strid med kommunens mål om at alle unger skal få samme muligheter, og at det nå blir et spørsmål om foreldrenes pengebok og ungenes prestasjoner om de kommer inn.

– Dette er en klar overkjøring av kommunen fra utdanningsdirektoratets side, mener ordføreren.

– Forholder oss til direktoratet

Styreleder i Norges Toppidrettsgymnas, Arild Jacob Strømnes, forteller at de skal ha et styremøte torsdag hvor de tar stilling til når de eventuelt ønsker å starte opp. Han er svært fornøyd med at de fikk klarsignal fra utdanningsdirektoratet.

Norges toppidrettsgymnas Lillehammer

Inngangspartiet til NTG på Lillehammer. Stiftelsen bak skolen er svært fornøyd med at skolen nå har fått klarsignal til å starte opp i Bodø.

Foto: Ulf Erik Hansen / NRK

– Vi har søkt fordi vi ønsker å starte opp, og da er det veldig hyggelig at utdanningsdirektoratet sier ja. Vi håper å få starte opp med både ungdomsskole og videregående skole, og venter fortsatt på godkjenning for den videregående skolen, sier Strømnes.

Styrelederen legger ikke skjul på at de skulle ønske at kommunen var positivt innstilt, men fremhever at det er andre viktige aktører i kommunen som håper å få i gang en satsing.

– Dialogen med Bodø/Glimt og idretten som helhet har vært god. Kommunen er i slike tilfeller bare en høringsinstans, og når utdanningsdirektoratet gir godkjenning forholder vi oss til det, sier Strømnes.

Han påpeker at de håper kommunen blir med på laget etter hvert.

Kommunen kan anke

Bystyret vil orienteres om vedtaket førstkommende torsdag, og vil deretter be om en ny kartlegging av konsekvensene. Til avisen forteller ordføreren at de da eventuelt vil vurdere om de skal anke beslutningen.

– Den saken kommer trolig opp i neste formannskapsmøte. Da blir det spørsmål om vedtaket skal ankes eller ikke, sier ordfører Ida Pinnerød.