Hopp til innhold

Ordfører: – Flere turister vil skape utfordringer for oss

Lofoten har allerede utfordringer knyttet til å håndtere strømmen av turister, påpeker ordføreren i Flakstad. – Kan bli for mye av det gode, sier reiselivsaktør.

Mark Johnson i samtale med Diana Pokorny

Produsent for «Downsizing» Mark Johnson slår av en prat med kollega Diana Pokorny om bord i luksusyachten «Grace», som er sentral under innspillinga i Trollfjorden. Johnson la ikke skjul på at slike store Hollywood-produksjoner gir turismen medvind.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

– Det kan diskuteres om vi trenger mer turister. Det er bra med turister her allerede, det er ikke til å legge skjul på.

Daglig leder og eier av Lofoten Explorer, Gunnar Skjeseth, leverer turer til Trollfjorden, hvor blant andre Matt Damon nå er i sving i en stor Hollywood-produksjon.

Daglig leder og eier av Lofoten Explorer, Gunnar Skjeseth

Gunnar Skjeseth tror mange flere vil oppdage Lofoten og Vesterålen som følge av filmen.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Skjeseth synes filminnspillingen er spennende, og er ikke i tvil om at filmen «Downsizing» – når den kommer på kino i 2017 – vil kunne bidra til at mange flere oppdager Lofoten og Vesterålen som turdestinasjon.

Samtidig har særlig Lofoten allerede i dag en utfordring med å håndtere de mange turistene som kommer. Manglende fasiliteter bidrar i dag til at turister camper på gravplasser, parkerer på kryss og tvers og gjør fra seg bak nærmeste stein.

Gunnar Skjeseth ser i utgangspunktet positivt på filminnspillinga, og mener det er god Norgesreklame.

– Mange millioner blir å se denne filmen. Samtidig kan det kanskje bli for mye av det gode, hvis det kommer enda mer turister hit takket være filmen. Vi som reiselivsbedrift har nok å gjøre per i dag uansett, hele året.

– Ikke godt nok forberedt

Hans Fredrik Sørdal, ordfører i Flakstad (Ap)

En av ordførerne i Lofoten, Hans Fredrik Sørdal, forteller at mye må gjøres for å bedre legge til rette for turistene.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Flakstad-ordfører Hans Fredrik Sørdal (Ap) er en av dem som har tatt til orde for at noe må gjøres, slik at de turistene som kommer til området per i dag, reiser hjem igjen med en god opplevelse.

– At Matt Damon og kompani setter Trollfjorden og omkringliggende kommuner på kartet, er på den ene siden positivt, på den andre siden utfordrende. I Flakstad har vi for eksempel kommet veldig skjevt ut med tanke på turismen i år, og må gjøre mange grep til neste år, sier Sørdal.

Han peker på utfordringer med avfallshåndtering, toalett og infrastruktur i form av parkering. Mange av stiene til populære utfartssteder er ekstremt slitt.

– Det er ikke turistene som problemet. Vi vil selvfølgelig vise fram det vi har å by på. Men naturen er sårbar, og krever at vi er godt forberedt.

Frykter ulykke på smale veier

Med over én million turister fra april til september, kreves det altså bedre tilrettelegging. Og grep må gjøres raskt, mener ordføreren, hvis Hollywood-produksjonen bidrar til at det kommer enda flere turister.

– Jeg har hørt fra flere aktører at de har opplevd at besøkstallene har økt med så mye som 20 prosent i år. Det betyr også mer biltrafikk. En del av veinettet består av smale og uoversiktlige partier. Jeg frykter at den dramatiske ulykka, den ulykka vi ikke vil ha her oppe, nærmer seg dag for dag, sier Sørdal.